Η νέα πραγματικότητα που φέρνει την Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα, στη διακεκαυμένη ζώνη της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, μας αναγκάζει να στρέψουμε την προσοχή μας στον πυρήνα των αναγκών της χώρας: την ενεργειακή επάρκεια και την προστασία των καταναλωτών από τις βαρύτερες συνέπειες της διατάραξης των κανόνων ενεργειακής ασφάλειας, όπως τους γνωρίζαμε.
Η προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και η μέριμνα για την ομαλή τροφοδοσία με φυσικό αέριο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση από το περασμένο φθινόπωρο που ξεκίνησε η κρίση, διέγνωσε τις αιτίες του προβλήματος και πιέζει έκτοτε για διορθωτικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών με προτάσεις του Πρωθυπουργού σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.
Επίσης, η Κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος το ΥΠΕΝ, κινητοποιήθηκε άμεσα και με μια ευρεία και διαρκώς επικαιροποιούμενη δέσμη μέτρων άμβλυνσης του κόστους των τιμολογίων ρεύματος, προστατεύει την οικονομία και τους πολίτες, σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες και τηρουμένων των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας.
Σήμερα, χάρη σε αυτές τις πολιτικές αλλά κυρίως στη βούληση της ηγεσίας της χώρας να διατηρεί τη στρατηγική της για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως αποτυπώνεται και στον πρόσφατο Κλιματικό Νόμο, καθώς και τη στρατηγική της για διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., ακόμα και αν πρόσκαιρα λόγω των έκτακτων συνθηκών ρίχνουμε στη μάχη τον λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.
Παράλληλα με τη μέριμνα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, προωθούμε, επίσης, με συνέπεια τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Η απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και έως το 2028 θα έχουν πάψει να λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, προς όφελος του περιβάλλοντος.
Βασικός παρονομαστής των προσπαθειών που καταβάλλουμε είναι η ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρισμού μεταφοράς και διανομής συμπεριλαμβανομένης της διασύνδεσης των νησιών, και των υποδομών φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια τροφοδοσίας. Σε αυτούς τους τομείς καταγράφουμε σημαντικά επιτεύγματα από το 2019 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε σημείο ώστε να έχουμε αφήσει πίσω μας πανίσχυρες χώρες που άλλοτε τις βλέπαμε με τα κυάλια!
Κυρίως όμως, για να αποφύγω τις συγκρίσεις, οι ανωτέρω πολιτικές έχουν φέρει την χώρα σε σημείο ώστε να θεωρείται πλέον έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο σημαντικού γεωστρατηγικού κόμβου μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΝΑ Ευρώπη, τα Βαλκάνια και πέραν αυτών.
Αναλογιστείτε απλώς τί σημαίνει για την Ελλάδα που πριν από 10 χρόνια ήταν βυθισμένη στην εσωστρέφεια των μνημονίων, να αποτελεί πηγή προμήθειας βασικών ενεργειακών προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Φυσικά, η ανάπτυξη υποδομών και ηλεκτρικών δικτύων απαιτεί και μια ολόκληρη νέα σειρά ανάλογων πολιτικών με στόχευση στην βιωσιμότητα και ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.
Αυτή την κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα, με γνώμονα την απεξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την εξεύρεση νέων οδεύσεων προμήθειας Αερίου και ενδυνάμωση των εσωτερικών πολιτικών για την ενέργεια, την οικονομία και την κοινωνία.
Βαδίζουμε προς τα εμπρός με όραμα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον μιας Ελλάδας που θα τεθεί στην πρωτοπορία της Ενεργειακής Μετάβασης και θα διασφαλίσει στις επόμενες γενιές, συνθήκες ευημερίας, με σεβασμό στο Περιβάλλον.
Στόχος μας παραμένει πάντα η εξασφάλιση φθηνής και καθαρής ενέργειας για όλους.
*Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών