Πολιτισμός

Ήρθαν στο φως «χειροβομβίδες» από την εποχή των Σταυροφοριών

Μια νέα ανάλυση των αντικειμένων που βρέθηκαν στον Κήπο της Αρμενίας φέρνει νέες αποκαλύψεις.

Μία νέα ανάλυση σε κεραμικά αντικείμενα μίας χιλιετίας αποκαλύπτουν πως χρησιμοποιούνταν ως χειροβομβίδες κατά την εποχή των Σταυροφοριών, μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα. Τα σφαιρικά αντικείμενα με κωνική βάση βρίσκονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο και οι πολλαπλές χρήσεις τους -από μεταφορά υγρών έως πίπα καπνίσματος- έχουν καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας. Αυτή η φύση τους όμως τα έκανε κατάλληλα και για μεταφορά εκρηκτικών υλών και φαίνεται πως αυτή ήταν ακόμα μία χρήση τους.

Στην ανάλυση των αντικειμένων που βρέθηκαν στον Κήπο της Αρμενίας, εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, οι ειδικοί ανέλυσαν τα υπολείμματα στοιχείων στο εσωτερικό τους και βρήκαν εκρηκτικές ύλες.Η έρευνα δείχνε την πολλαπλή χρήση αυτών των μοναδικών κεραμικών δοχείων, ανάμεσά τους και τη χρήση τους ως αρχαίες εκρηκτικές συσκευές. Υπάρχουν αναφορές από την εποχή των Σταυροφοριών πως χειροβομβίδες χτυπούσαν τα φρούρια των Σταυροφόρων, παράγοντας δυνατούς θορύβους και έντονες λάμψεις φωτός.

Μέσα από χημικές αναλύσεις, οι ερευνητές βρήκαν πως τα δοχεία με χοντρά τοιχώματα και χωρίς κάποια διακόσμηση, περιείχαν θείο, υδράργυρο και μαγνήσιο σε πολύ μεγαλύτερες αναλογίες από άλλα σκεύη που χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση ελαίων. Ορισμένοι θεωρούν πως περιείχαν πυρίτιδα (η οποία εφευρέθηκε στην Κίνα τον 9ο αιώνα), ωστόσο η ομάδα που πραγματοποίησε την ανάλυση, θεωρεί πως πρόκειται για διαφορετικό εκρηκτικό.

Θεωρούν πως μπορεί να περιείχε και το “υγρό πυρ” αλλά δεν μπορεί να αποδειχτεί, αφού η “συνταγή” για αυτό έχει χαθεί στα βάθη των αιώνων και δε γνωρίζουμε ακριβώς τη σύστασή του.

Περαιτέρω έρευνα σε αυτά τα δοχεία και στο εκρηκτικό τους περιεχόμενο θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε την αρχαία εκρηκτική τεχνολογία στη μεσαιωνική περίοδο και την ιστορία των εκρηκτικών όπλων στην Ανατολική Μεσόγειο.