Πολιτική

Βορίδης: “Δύο χρήσιμα εργαλεία ο νέος Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς και το Εθνικό Συστήμα Ακεραιότητας”

Βορίδης: Τον οδικό χάρτη διαχείρισης και αντιμετώπισης ηθικών και δεοντολογικών διλημμάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην εργασία τους, συνιστά ο αναθεωρημένος (μετά από μια 10ετία) Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς που παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών

Τον οδικό χάρτη διαχείρισης και αντιμετώπισης ηθικών και δεοντολογικών διλημμάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην εργασία τους, συνιστά ο αναθεωρημένος (μετά από μια 10ετία) Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς που παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης παρουσίασε το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση των μηχανισμών διαφάνειας, ελέγχου, ακεραιότητας και λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη χαρακτήρισε τον νέο κώδικα όσο και το «εμβληματικό έργο» Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας τονίζοντας ότι το περιεχόμενο τους «θα αποτελέσει βασική θεματική ενότητα στις διαγωνιστικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ».

Ειδικότερα, ο υπουργός χαρακτήρισε τον Κώδικα «χρηστικό εργαλείο με σαφή δεοντολογική κατεύθυνση και απαντήσεις σε διλήμματα που προκύπτουν από την καθημερινότητά των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση». Όπως διευκρίνισε τα ζητήματα αυτά εμπίπτουν σε σύγκρουση συμφερόντων, σε περιπτώσεις παρενόχλησης, σε εκφοβισμό, σε έλλειψη ισότιμης μεταχείρισης, στη διαχείριση και δημοσιοποίηση πληροφοριών καθώς και σε τυχόν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από ανώτερα στελέχη.

Παράλληλα, προσέθεσε ο κ Βορίδης, το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας τελειοποιημένο πλέον «συγκεφαλαιώνοντας και προηγούμενες σχετικές ρυθμίσεις» συνέχεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, συστήνοντας έτσι «ένα ολοκληρωμένο, ισχυρό και συνεκτικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας και για τη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ζητήματα διαφθοράς».

Ο υπουργός έκανε λόγο για δύο χρήσιμα διοικητικά εργαλεία με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία χαρακτηρίζοντας τον μεν Κώδικα Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς «χρηστικό οδηγό ο οποίος παρέχει την αρμόζουσα καθοδήγηση στους δημόσιους υπαλλήλους, το δε Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας, ένα «πολύτιμο βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση» και εξήρε τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με την Εθνικής Αρχή Διαφάνειας στην υλοποίηση αυτού του έργου το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο Συμφώνου συνεργασίας τους (13/5/2020).

Από την πλευρά του ο κ. Μπίνης παρουσίασε τις βασικές συνιστώσες τού Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας, το οποίο εντάσσεται στην εθνική στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς. Ανέφερε ότι πρόκειται μια συνεκτική δέσμη εξειδικευμένων δράσεων, εφαρμόσιμων και μετρήσιμων, με στόχο να βελτιωθεί η λογοδοσία, αλλά και οι μηχανισμοί διασφάλισης της ακεραιότητας και της καταπολέμησης της διαφθοράς στο σύνολο των δημόσιων οργανισμών. «Είναι σημαντικό για τους πολίτες να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που θα προστατεύει όχι μόνο τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους αλλά θα βοηθά στην περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους σε όλους τους κυβερνητικούς θεσμούς και τους δημόσιους οργανισμούς», τόνισε ό ίδιος.

Τέλος, την πρόοδο υλοποίησης στον ένα χρόνο σταδιακής εφαρμογής ρυθμίσεων και δράσεων που εντάσσονται πλέον στο ΕΣΑ αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΑΔ Μαρία Κωνσταντινίδου.