Κόσμος

ΕΕ: Ιδρύει Κέντρο Ασφαλείας στη Μολδαβία

Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση της Μολδαβίας.

Κόμβος Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων στη Μολδαβία θα δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας,  Κισινάου.

Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση της Μολδαβίας.

Πιο ειδικά, η συμφωνία αυτή υπεγράφη από την υπουργό Εσωτερικών της Μολδαβίας, Άνα Ρεβένκο, και την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, στην Πράγα, εκεί όπου χτυπάει πλέον η «καρδιά» της ΕΕ μετά την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Τσεχία την 1η Ιουλίου.

Το Κέντρο έχει σχεδιαστεί για να «προσαρμόσει την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας στην κατάσταση κρίσης» που προκλήθηκε από τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία. Θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις απειλές που εντόπισαν από κοινού η ΕΕ και η Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, ραδιενεργών ουσιών, της παράνομης μετανάστευσης, του εγκλήματος και των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Εκπρόσωποι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου από όλες τις χώρες της ΕΕ και των ευρωπαϊκών εσωτερικών υπηρεσιών αναμένεται να αρχίσουν να εργάζονται άμεσα στο Κισινάου.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η Μολδαβία δεν είναι ακόμη ένα πλήρες κράτος – μέλος της ΕΕ. Παρόλα αυτά, η σημαντική αυτή χώρα, που βρίσκεται στην αυλή της Ρωσίας του Πούτιν, αναβαθμίζεται μέσα από την εν λόγω συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία του Πούτιν ότι είναι δυναμικά παρούσα στις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ φαίνεται να κινείται πέραν του κλασικού διπολικού σχήματος «πλήρης ένταξη ή καθόλου ένταξη», που ίσχυε έως τώρα για τα κράτη που επιθυμούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ. Η ίδια η πραγματικότητα με τους ταχύτατους ρυθμούς της και τις πυκνές εξελίξεις της επέβαλε de facto ένα πιο ευέλικτο σχήμα ένταξης στην ΕΕ. Έτσι, ενώ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Ιουνίου, οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ χορήγησαν στην Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ένωση χώρας, αλλά, την ίδια στιγμή, η ΕΕ συνήψε με την Μολδαβία μια σειρά από συμφωνίες, οι οποίες επιτρέπουν στην γεωπολιτικά ανερχόμενη χώρα να διαδραματίζει ένα πιο ενεργό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα και τις ενωσιακές εξελίξεις, όπως είναι η δημιουργία Κέντρου Ασφαλείας.