Τεχνολογία

NASA: Σύμπαν – Η πρώτη φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Γουέμπ

Η πρώτη έγχρωμη εικόνα από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κυκλοφόρησε - και δεν απογοητεύει

Η πρώτη έγχρωμη εικόνα που δείχνει πως ήταν το Σύμπαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια και καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΝΑΣΑ και τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά από πολύμηνη αναμονή, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.

Η εικόνα λέγεται ότι είναι η βαθύτερη, πιο λεπτομερής υπέρυθρη άποψη του Σύμπαντος μέχρι σήμερα, που περιέχει το φως από τους γαλαξίες που χρειάστηκαν πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ (JWST) 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εκτοξεύτηκε στα τέλη του περασμένου έτους ,και φημολογείται ως ο διάδοχος του διάσημου διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Θα κάνει κάθε είδους παρατηρήσεις του ουρανού, αλλά έχει δύο πρωταρχικούς στόχους. Ο ένας είναι να τραβήξει φωτογραφίες από τα πρώτα αστέρια που έλαμψαν στο Σύμπαν πριν από περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια. και ο άλλος είναι να διερευνήσει μακρινούς πλανήτες για να διαπιστωθεί αν είναι κατοικήσιμοι.

Από κόκκους άμμου στον ουρανό

Η φωτογραφία αποτελεί σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ τη βαθύτερη και ευκρινέστερη υπέρυθρη εικόνα του μακρινού κόσμου που έχει ληφθεί ποτέ.

Οι χιλιάδες γαλαξίες καταγράφηκαν σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι του ουρανού, περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ κατασκευάστηκε βάσει σύμβασης από τον γίγαντα της αεροδιαστημικής Northrop Grumman Corp. Εκτοξεύτηκε στο διάστημα για τη NASA και τους Ευρωπαίους και Καναδούς ομολόγους της, ανήμερα των Χριστουγέννων του 2021 από τη Γαλλική Γουιάνα, στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία της πρώτης του εικόνας ακολουθεί έξι μήνες εξ αποστάσεως ξεδίπλωσης των διαφόρων εξαρτημάτων του Γουέμπ, ευθυγράμμισης των καθρεφτών του και βαθμονομώντας τα όργανα.

Με το “Γουεμπ” να είναι πλέον καλά συντονισμένο και πλήρως εστιασμένο, οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν μια ανταγωνιστικά επιλεγμένη λίστα αποστολών που θα εξερευνούν την εξέλιξη των γαλαξιών, τους κύκλους ζωής των αστεριών, τις ατμόσφαιρες μακρινών εξωπλανητών και τα φεγγάρια του εξωτερικού ηλιακού μας συστήματος.

Κατασκευασμένο για να βλέπει τα θέματά του κυρίως στο υπέρυθρο φάσμα, το Γουέμπ είναι περίπου 100 φορές πιο ευαίσθητο από τον 30χρονο προκάτοχό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο λειτουργεί κυρίως σε οπτικά και υπεριώδη μήκη κύματος.

Η πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια συλλογής φωτός του πρωτεύοντος καθρέφτη του Γουεμπ – μια συστοιχία 18 εξαγωνικών τμημάτων από μέταλλο βηρυλλίου επικαλυμμένο με χρυσό – του επιτρέπει να παρατηρεί αντικείμενα σε μεγαλύτερες αποστάσεις, επομένως πιο πίσω στο χρόνο, από το Hubble ή οποιοδήποτε άλλο τηλεσκόπιο.

Η NASA θα παρουσιάσει επίσης την πρώτη φασματογραφική ανάλυση του Γουέμπ για έναν εξωπλανήτη – τη μισή περίπου μάζα του Δία που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 1.100 έτη φωτός – αποκαλύπτοντας τις μοριακές υπογραφές του φιλτραρισμένου φωτός που διέρχεται από την ατμόσφαιρά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο