Αναδρομικά: Οι λύσεις που σκέφτεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους

Αναδρομικά: Οι λύσεις που σκέφτεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους

Πηγή: Αρχείου

Αναδρομικά: Η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά  και τα δώρα Δώρα 11 μηνών για τους 350.000 που έκαναν αγωγές έως 31/7/2020 δεν ήταν κάτι που υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά και τα δώρα Δώρα 11 μηνών για τους 350.000 που έκαναν αγωγές έως 31/7/2020 δεν ήταν κάτι που υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η οποία ψάχνει πιθανές λύσεις για να πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι ορισμένα χρήματα πίσω, καθώς πρέπει να υπολογιστεί και το περιθώριο που υπάρχει και τα κρατικά ταμεία.

Αποφάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται σύντομα αφενός γιατί υπάρχουν σε εξέλιξη μέτρα ανακούφισης όπως η μείωση των επιβαρύνσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και αφετέρου διότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ που απαιτείται για την πληρωμή του δεύτερου μετά το 2020, και τελευταίου κατά τα φαινόμενα, πακέτου αναδρομικών με έναρξη πληρωμών είτε έως το τέλος του 2022 είτε εντός του 2023.

Όλα αυτά αναμένονται το φθινόπωρο και ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στις συζητήσεις αρμοδίων υπουργών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, να δοθούν τα αναδρομικά σε δυο ή τρεις δόσεις, με την πρώτη τον Δεκέμβριο του 2022 και τις άλλες δυο μέσα στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το τελικό κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση έχει ήδη καταμετρηθεί από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία:

  • 1,9 δισ. ευρώ είναι για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα από μειώσεις 11 μηνών σε επικουρικές και Δώρα.
  • 400 εκατ. ευρώ είναι για τα αναδρομικά 2 ετών (2017 και 2018) στις συντάξεις Δημοσίου από την κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Αναδρομικά: Το σενάριο των δόσεων

Στο σενάριο των δόσεων, τα 2,3 δισ. ευρώ μπορεί να «σπάσουν» ανάλογα με τις αντοχές και τα περιθώρια του προϋπολογισμού σε 2 δόσεις του 1,15 δισ. ευρώ έκαστη ή σε 3 δόσεις των 765 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το σενάριο των δυο δόσεων θα μπορούσε να πληρωθεί το πρώτο 1,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο με ένα ποσό της τάξης των 500 ευρώ σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και στη δεύτερη δόση που θα είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να γίνει η εκκαθάριση. Σημειώνεται ότι στις δυο δόσεις οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν άλλες περικοπές παρά μόνον στα Δώρα, θα εξοφληθούν από την πρώτη δόση και οι υπόλοιποι που έχουν μειώσεις 11 μηνών στις επικουρικές θα εξοφληθούν στη δεύτερη δόση.

Αν τα οικονομικά δείξουν την πληρωμή αναδρομικών σε 3 δόσεις, τότε είναι πιθανό να δοθεί πάλι ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 ώστε να πάρουν τα 500 ευρώ όλοι και κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και μέσα στο 2023 να πληρωθούν άλλες δυο δόσεις των 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια.

Σημειωτέον ότι από το συνολικό ποσό των 2,3 δισ. ευρώ ένα 20% με 30% θα γυρίσει πίσω στον προϋπολογισμό ως φόρος επί των αναδρομικών, που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό που θα καταβάλει η κυβέρνηση για τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους θα είναι περίπου 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν τα οικονομικά περιθώρια για να πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι αναδρομικά 11 μηνών, υπάρχει και plan b που προβλέπει αφενός την πληρωμή των αναδρομικών με συνοπτικές διαδικασίες στους 350.000 με 400.000 συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές έως 31/7/2020 και αφετέρου την επανεξέταση της προσωπικής διαφοράς για όσους δεν θα καταφέρουν να την συμψηφίσουν με τις αυξήσεις συντάξεων του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play