Οι μεγάλες εταιρείες της Γαλλίας, που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, επιταχύνουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και μετατρέπουν τους λέβητές τους, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν με πετρέλαιο, και προκειμένου να προλάβουν τις παρενέργειες από πιθανό νέο, ενεργειακό εκβιασμό του δικτάτορα Πούτιν αναφορικά με το ρωσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώθηκαν και ολοκλήρωσαν τις συναντήσεις τους αυτό το Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής των μεγαλύτερων βιομηχανικών εταιρειών της ιστορικής ευρωπαϊκής χώρας.
Ο επικεφαλής της οικονομικά πανίσχυρης και παγκοσμίως διάσημης εταιρείας ελαστικών Michelin δήλωσε ότι «αυτό που κάναμε είναι ότι μετατρέψαμε τους λέβητες μας, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο και να μπορούμε να στραφούμε στον άνθρακα αν αυτό χρειαστεί» και πρόσθεσε πως «ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να κλείσει ένα εργοστάσιο σε περίπτωση ενεργειακής έντασης», επισημαίνοντας ότι, εάν είναι πιθανή η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το πετρέλαιο θα εξακολουθούσε να είναι διαθέσιμο ως εναλλακτική λύση.
Τον Ιούνιο, η Ρωσία μείωσε τη ροή μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, της κύριας οδού τροφοδοσίας της Δυτικής Ευρώπης, στο 40% της χωρητικότητάς της. Το πολιτικό προσωπικό και η βιομηχανία εκφράζουν σκέψεις σχετικά με περαιτέρω περικοπές λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία περιγράφεται ακόμη από τη Μόσχα ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Έτσι, οι μεγάλοι κατασκευαστές στρέφονται σε καύσιμα που εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι το αέριο, καθώς το ζήτημα της ασφάλειας του εφοδιασμού και του κόστους σε ένα νέο πληθωριστικό πλαίσιο πληθωρισμού έχει ξεπεράσει την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα.
Ακόμη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Λεμέρ, ενημέρωσε τους επιχειρηματικούς ηγέτες για όλα τα ενδεχόμενα και τόνισε ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην προετοιμαστούν ακόμη για την περίπτωση σημαντικών ενεργειακών ελλείψεων. Ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε με τους βιομηχάνους και τους μετέφερε την άποψή του: «Νομίζω ότι η πλήρης διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι μια πραγματική πιθανότητα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό ενδεχόμενο, παρά το ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί του Πούτιν για ένα σύντομης διάρκειας πόλεμο και μια γρήγορη κατάκτηση της Ουκρανίας αποδείχθηκαν αυθαίρετοι».