Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα [8/7] το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» από το Υπουργείο Υγείας, όπου αναμένεται να εισαχθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις. προκειμένου η χώρα μας να προσαρμόσει στην νομοθεσία της στα τεράστια άλματα που έχει επιτύχει η ιατρική επιστήμη τα τελευταία 17 έτη.
Έτσι εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας.
Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. «Διασφαλίζουμε πλήρως τα δικαιώματα των γυναικών στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Υγείας
Στα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου προβλέπεται:
- α) η αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 50ο στο 54ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και η πρόβλεψη περί χορήγησης ειδικής άδειας για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες ηλικίας από 50 έτη και 1 ημέρα μέχρι 54 ετών.
- β) η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, και η κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της.
- γ) το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του μέρους με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του.