Κόσμος

ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή πλήττει κυρίως τις φτωχότερες χώρες

ΟΗΕ: Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πλανήτης έχει εισέλθει σε ένα σπιράλ κρίσεων, με κυριότερη την κλιματική, κύριο θύμα της οποίας είναι ο Νότος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πλανήτης έχει εισέλθει σε ένα σπιράλ κρίσεων, με κυριότερη την κλιματική, κύριο θύμα της οποίας είναι ο Νότος.

Οι παγκόσμιες επισιτιστικές, ενεργειακές και χρηματοοικονομικές κρίσεις, που τροφοδοτήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν πλήξει χώρες που ήδη αναπήδησαν από την πανδημία και την κλιματική κρίση, ανατρέποντας την αυξανόμενη σύγκλιση μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, κατά τον Γκουτέρες. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια «καταιγίδα» κρίσεων, που διευρύνει την ανισότητα μεταξύ του Βορρά και του Νότου, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ο διχασμός δεν είναι μόνο «ηθικά απαράδεκτος» αλλά και επικίνδυνος, απειλώντας περαιτέρω την ειρήνη και την ασφάλεια σε έναν συγκρουόμενο κόσμο.

Από όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, η κλιματική κρίση είναι η πιο ζωτική, σύμφωνα με τον Γκουτέρες.

«Γι’ αυτό είναι τόσο ανησυχητικό το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σε μεγάλο βαθμό κρατήσει εκτός πρωταρχικού ενδιαφέροντος τη δράση για το κλίμα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναφέρουμε το ζήτημα του κλίματος ως το πιο σημαντικό ζήτημα στη συλλογική μας ατζέντα. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από τον πλανήτη, είναι το ανθρώπινο είδος που κινδυνεύει επίσης».

Ενώ πολλά σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία έγινε στην Γλασκώβη τον περασμένο Νοέμβριο, το κεντρικό ερώτημα για το πώς θα μειωθούν οι εκπομπές δεν συζητήθηκε όσο διεξοδικά και σοβαρά θα έπρεπε. Υπήρξε συμφωνία για να διατηρηθεί η θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά απαιτούνται βαθιές μειώσεις των εκπομπών κατά 45% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010.