Αυξάνουν οι ρωγμές στο εσωτερικό της ρωσικής οικονομικής ελίτ και των ανώτατων διοικητικών στελεχών του καθεστώτος Πούτιν. Οικονομικοί ιθύνοντες, ολιγάρχες και μερίδες της διοικητικής ελίτ τηρούν αποστάσεις από το Κρεμλίνο και εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το ολοένα αυξανόμενο οικονομικό τίμημα που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται πλέον στον πέμπτο μήνα της.
Συγκεκριμένα, οι ρωγμές αφορούν οικονομικά πανίσχυρους παίκτες και μερίδα των ανώτατων βαθμίδων της διοικητικής μηχανής του κράτους. Αυτά τα νέα εσωτερικά ρήγματα έρχονται να προστεθούν στους «κομμουνιστές» ολιγάρχες, που έχουν ήδη κρατήσει αποστάσεις από τον Ρώσο Πρόεδρο, παρά το ότι οι δημιούργησαν τις τεράστιες περιουσίες τους επί των ημερών του Μπόρις Γιέλτσιν και υπό την υψηλή προστασία του Πούτιν.
Νέοι οικονομικά ισχυροί παράγοντες εγκαταλείπουν την Ρωσία, εκτιμώντας ότι οι επεκτατικοί σχεδιασμοί του Ρώσου Προέδρου απέτυχαν στην Ουκρανία και διαπιστώνοντας εμμονές στην πολιτική του Κρεμλίνου, που αρνείται να δει κατάματα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος του πολέμου.
Αυτή η εμμονή του Ρώσου Προέδρου έχει δημιουργήσει σοβαρά πισωγυρίσματα στην οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας. Η πολιτική ηγεσία καταβάλλει υπέρογκα ποσά για τη συντήρηση των εχθροπραξιών, απομακρύνεται από τη διαδικασία φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και οδηγείται στη συγκρότηση μιας νέας στρατιωτικής ελίτ με ίδια οικονομικά και συμβολικά συμφέροντα.
Μάλιστα, σε συνεντεύξεις τους, αρκετοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, ανώτεροι τραπεζίτες και πρώην αξιωματούχοι, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω του φόβου πιθανών καθεστωτικών διώξεων, περιγράφουν πώς οι ίδιοι αλλά και άλλοι παράγοντες του οικονομικού βίου είχαν τυφλωθεί και παραπλανηθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο, τον οποίο αισθάνονται ότι είναι, σε μεγάλο βαθμό, ανίκανοι να τον επηρεάσουν επειδή Ο στενός εσωτερικός κύκλος του Κρεμλίνου κυριαρχείται πλέον από μια χούφτα σκληροπυρηνικών αξιωματούχων ασφαλείας.
Κι ακόμη, η απόφαση του Πούτιν να συνεχίσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή φαίνεται να έχει θορυβήσει δυσάρεστα όχι μόνον εύρωστους οικονομικούς παράγοντες, αλλά και μερίδα ανώτερων και ανώτατων τεχνοκρατών, που παρατηρούν με απογοήτευση τη διεθνή απομόνωση της χώρας και την ανούσια πλέον επιμονή του Πούτιν να συνεχίζει τις εχθροπραξίες σε έναν πόλεμο, στον οποίο αδυνατεί να επιβληθεί.