Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονται σοβαρά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, απέναντι στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να συντάξει ένα ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα, η Commission δεσμεύθηκε να προβεί στη σύνταξη ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες-μέλη να συνεχίσουν να αποφεύγουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα Φον Ντεν Λάιεν, Πρόεδρος της Commission, η εν λόγω πρωτοβουλία θα στηριχθεί στις κινήσεις της ΕΕ για την εξάλειψη του ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα δώσει μια νέα ώθηση σε όλο το συγκρότημα των κρατών – μελών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν επίγνωση των ιδιαίτερα υψηλών τιμών ενέργειας και της επακόλουθης αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις και οι πολίτες ων χωρών μελών δικαιολογημένα έχουν αυξημένες προσδοκίες από την ΕΕ.
Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα, το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου. Στο υπό εκπόνηση σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπεται ειδική μέριμνα για τον εντοπισμό συγκεκριμένων τρόπων περικοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού προς την Γηραιά Ήπειρο. Αυτό εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη ροή ενέργειας εκεί όπου αυτή είναι περισσότερο αναγκαία.
Επιπλέον, το σχέδιο θα συνταχθεί σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία διαδέχεται την Γαλλία στην Προεδρία της ΕΕ. Ήδη, ο Τσέχος Πρωθυπουργός συνομιλεί και ενημερώνεται σχετικά από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, που άσκησε την Προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την συνολικότερη εκτίμηση, ότι η ΕΕ είναι ένας σημαντικός παράγοντας, παρά τα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει και παρά τις υπέρμετρες αμφισβητήσεις που έχει δεχθεί ως υπερεθνική οντότητα, ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στα άκρα του πολιτικού συνεχούς.