Πολιτισμός

Εγκαίνια για το νέο εστιατόριο του Louis Vuitton στο κομψό Saint-Tropez

Επικεφαλής της γαστρονομικής του ταυτότητας ο Γάλλος chef Mory Sacko

Κάθε γεύση του είναι επηρεασμένη από την αφρικανική και ιαπωνική κουζίνα. Έχει φέρει μαζί του μια καινούργια εποχή εκλεπτυσμένων αρωμάτων, βασισμένη σε μακρινές γαστρονομικές παραδόσεις. Σε απόσταση αναπνοής από την Place des Lices, τα εγκαίνια του επώνυμου εστιατορίου Louis Vuitton είναι η απόδειξη ότι το Saint-Tropez καταφέρνει συνεχώς να κερδίζει έδαφος, αποκτώντας όλο και περισσότερο αξιόλογες υπογραφές. Μετά το “ToShare”, το νέο εστιατόριο των Jean Imbert και Pharrell Williams, ακολουθεί ο δημοφιλής Γάλλος chef, Mory Sacko, o οποίος αναλαμβάνει τη μαγειρική διεύθυνση του ξενοδοχείου White 1921.

Βραβευμένος με αστέρι Michelin και επικεφαλής του εστιατορίου “MoSuke” στο Παρίσι, ο Sacko έχει το όραμα να μεταφέρει σε κάθε επισκέπτη του ξενοδοχείου που γεύεται την κουζίνα του, τις παραδοσιακές μυρωδιές της Αφρικής και Ιαπωνίας με έναν ξεχωριστό τρόπο της ένωσής τους με την υψηλή γαστρονομία της Γαλλίας. Όπως συμβαίνει τις καθημερινές, όπου μπορούν να απολαύσουν τα ασιατικά εδέσματα “ekiben” που πωλούνται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς μέχρι τα δροσιστικά επιδόρπια kakigōri.

Στον κομψό και μοντέρνο τρόπο ζωής του Saint-Tropez, το boutique hotel, White 1921, προσφέρει επτά δωμάτια και σουίτες διακοσμημένα σε σύγχρονο μποέμ στυλ. Στην Place des Lices, στο κέντρο του θρυλικού χωριού, αποτελεί μια πύλη στο πνεύμα της Γαλλικής Ριβιέρας.

Μια νέα γαστρονομική συνάντηση

Το main menu του Mory Sacko έχει καταφέρει να παντρέψει με έναν μοναδικό τρόπο τις διαχρονικές, κλασικές γεύσεις από τις δύο άκρες της γης, δημιουργώντας μια fresh γαστρονομική ταυτότητα. Οι spicy steet μυρωδιές της Ανατολής και της Αφρικής μπλέκονται με το savoir faire της πρωτεύουσας τou nouvelle cuisine. To αποτέλεσμα είναι μια ενδιαφέρουσα gourmet προσέγγιση. Στα dishes πρωταγωνιστούν υλικά, όπως καλής ποιότητας μοσχάρι και φρέσκο ψάρι, μεσογειακός αστακός, “taiyaki”, ιαπωνικό γεμιστό cake σε σχήμα ψαριού, χαλούμι και χαβιάρι. Εντύπωση δημιουργεί σε εμάς το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ελαιόλαδο Καλαμάτας, κάτι σημαντικό για τις εξαγωγές της χώρας μας.

Ένα νεαρό ταλέντο που αγαπά τη διαφορετικότητα

Βραβευμένος, με τις μαγειρικές του ικανότητες αναγνωρισμένες από την “La Liste” και τον οδηγό “Michelin”, αποτελεί ένα από τα πιο δημιουργικά ταλέντα της γενιάς του. Το βασικό του χαρακτηριστικό, εκπροσωπώντας την κουλτούρα ζωής του είναι να ενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς σε κάθε γεύση, την οποία σερβίρει σε ένα σύγχρονο art de la table. O Mory Sacko μεγάλωσε απλά και με αρκετές ελλείψεις στην Seine-et-Marne, ανατολικά της Γαλλίας, όμως ακόμη και όταν μοιραζόταν το ένα πιάτο με τα υπόλοιπα πέντε αδέρφια του, σκεφτόταν πόσο σημαντική είναι η ιεροτελεστία της μαγειρικής. Στην εφηβεία ήρθε η αγάπη για τα σκίτσα και την εικαστική κουλτούρα “manga” και η αγάπη για τα ντοκιμαντέρ γαστρονομίας, η οποία τον οδήγησε στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ο ίδιος πίστευε πάντα ότι στην κουζίνα είναι απαραίτητη η υψηλή αισθητική μέσω special τεχνικών, ώστε να κατασκευαστεί μια πολυτελής ταυτότητα.

Από το Shangri-La και την αλυσίδα ξενοδοχείων “Mandarin Oriental”, υπό την καθοδήγηση του Chef Thierry Marx, οδηγείται στο διαγωνιστικό κομμάτι του Top Chef και αποκτά ξεχωριστές και πιο ουσιαστικές γνώσεις με τελικό προορισμό το “MoSuke”.