Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ ή κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ;

Όσες φορές κι αν διαβάσει κάποιος το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην δημοσιογράφο Π. Τσαπανίδου, είναι αδύνατον να εξάγει ένα συμπέρασμα

Όσες φορές κι αν διαβάσει κάποιος το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην δημοσιογράφο Π. Τσαπανίδου, είναι αδύνατον να εξάγει ένα συμπέρασμα, ένα απλό συμπέρασμα, για το εάν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ ή κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Κι όμως, βαδίζουμε στο πέμπτο μήνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που η εισβολή προκάλεσε είναι πανθομολογούμενη και είναι παγκοίνως γνωστή η επακόλουθη πληθωριστική κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν, ως οφείλουν εξάλλου, σαφή θέση, τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να λάβει μια ξεκάθαρη θέση, με τον Πρόεδρό του να επιστρέφει στην εποχή της «δημιουργικής ασάφειας»  και με την πραγματικότητα να δείχνει – εκτιμούμε – ότι πρόκειται για μία επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, για μια συμφωνία τύπου «win – win»,διότι, πριν από όλα, κερδισμένη είναι η συσσωμάτωση των δημοκρατικών χωρών που τίθεται κατά του νεοιμπεριαλιστικών θηριωδιών του απολυταρχικού καθεστώτος Πούτιν. Η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Συμμαχία ενδυναμώνουν το μέτωπο της ανάσχεσης του ρωσικού επεκτατισμού. Ενδεικτικά, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ο δυτικός κόσμος ελέγχει, πλέον, πλήρως τη Βαλτική Θάλασσα, η Ρωσία δεν μπορεί να κινηθεί σε αυτήν χωρίς την δυτική επιτήρηση και εξασθενεί το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στη Λιθουανία.

Επιπλέον, η συμφωνία που επετεύχθη, επιτρέπει στον Τούρκο Πρόεδρο να βρει το αναγκαίο προσχηματικό φύλλο συκής, προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθεί την είσοδο των δύο χωρών. Και το προσχηματικό φύλο δεν είναι άλλο από το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, κατέστη δυνατή η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να υπάρξουν περιττές τριβές και εντάσεις ανάμεσα σε εμάς και την Άγκυρα.

Στο σημείο αυτό, είναι αναγκαίο να διευκρινισθεί ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, αλλά με μία διακήρυξη αρχών, διαφορά που ο πρώην Πρωθυπουργός φάνηκε να αγνοεί πλήρως και στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε. Και αυτή η διαφορά μας υποχρεώνει να εξετάσουμε τα συνταγματικά κείμενα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Και διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για προωθημένους καταστατικούς χάρτες, συντεταγμένους στη βάση των αρχών του φιλελεύθερου συνταγματισμού. Κατά προέκταση, το ενδεχόμενο παραχωρήσεων πρέπει να αποκλειστεί αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και, άρα, αναφορικά με το ποιος πρέπει να ορίζεται ως «τρομοκράτης». Η σημερινή δήλωση – ράπισμα του Σουηδού υπουργού Δικαιοσύνης στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν αυτό ακριβώς το νόημα είχε.

Μπροστά σε αυτήν την αμοιβαία επωφελή συμφωνία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν θετικά και, μάλιστα, κατά τρόπο σαφή και ξεκάθαρο. Απομένει να πληροφορηθούμε και τη θέση του σημερινού Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί τη ψήφο μας, για να επανέλθει στην εξουσία.