Λίγο πριν ξεκινήσει το 5ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action στο Πάρκο Τρίτση που διοργανώνει το Skywalker.gr συναντήσαμε τον Ανδρέα Πετρόπουλο Event Manager όπου μιλήσαμε για την έννοια του εθελοντισμού, τι έχει αλλάξει σήμερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά και τη σημασία της διασύνδεσης των εθελοντικών οργανώσεων μεταξύ τους.
Φέτος για 5η χρονιά το Skywalker.gr διοργανώνει το φεστιβάλ Voluntary Action. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλετε να επιτύχετε από τη φετινή διοργάνωση;
Πράγματι, φέτος είναι μια χρονιά πολύ ιδιαίτερη για όλους εμάς στο Skywalker! Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια πανδημίας, μας δίνεται και πάλι η δυνατότητα να ξεκινήσουμε τις δια ζώσης εκδηλώσεις, μετά τα επιτυχημένα Jobdays που κάναμε λίγους μήνες πριν ως Skywalker. Είναι ιδιαίτερη χαρά για μας, να συναντηθούμε ξανά όλοι μαζί, στην μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού, παρέα με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις, άτυπες κοινωνικές ομάδες και οργανισμούς, που καθημερινά προσφέρουν τεράστιο εθελοντικό έργο στην κοινωνία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον. Το φεστιβάλ και φέτος όπως κάθε χρόνο στοχεύει, στην άμεση επικοινωνία μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον συντονισμό και την εναρμόνιση των ενεργειών τους, την επιβράβευση των εθελοντών, την σύνδεση των εθελοντικών προγραμμάτων με πόρους εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τέλος και πιο σημαντικό για εμάς την φετινή χρονιά, την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών στο κομμάτι του εθελοντισμού.
Οικοσύστημα – εθελοντισμός – κοινωνικά αγαθά βρίσκονται στην κεντρική ατζέντα του φεστιβάλ. Πώς βλέπετε τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία; Τι θα θέλατε να δείτε διαφορετικά στο μέλλον;
Είναι έννοιες που για τον περισσότερο κόσμο, παραμένουν άγνωστες μέχρι και σήμερα, κυρίως λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης, γύρω απ’ το κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Σίγουρα, ο εθελοντισμός μπορεί να ενώσει όλες τις ενότητες του φεστιβάλ σε μία, ανάμεσά τους και το οικοσύστημα, αλλά και τα κοινωνικά αγαθά. Θα έλεγα, ότι ο κόσμος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ορμώμενος και απ’ την πανδημία, είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε θέματα προσφοράς και αλληλεγγύης, ειδικότερα μετά τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και μας έκαναν πιο ευαισθητοποιημένους. Θα ήθελα στο μέλλον, να δω τον κόσμο να ευαισθητοποιείται περισσότερο και η αλήθεια είναι πως βλέπω ότι σε αυτό το κομμάτι πλέον, κάνουμε βήματα μπροστά σαν κοινωνία και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Θα ήθελα επίσης, όλες οι κοινωνικές ομάδες να προσπαθούν για τον ίδιο σκοπό, η κάθε μία απ’ την δική της σκοπιά προβάλλοντας το κομμάτι του εθελοντισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με όλα τα όπλα που έχουν στην φαρέτρα τους.
Τι θα δει ο επισκέπτης 1,2 και 3 Ιουλίου στο Πάρκο Τρίτση;
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις από κοντά! Οι εθελοντές και οι εν δυνάμει εθελοντές, άτυπες κοινωνικές ομάδες, στελέχη ΕΚΕ και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο φεστιβάλ για να ενημερώσουν τους επισκέπτες και να παρουσιάσουν το έργο τους. Ενδεικτικά, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει: Συζητήσεις – παρουσιάσεις με ομιλητές από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς και θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό στα χρόνια του Covid-19, τη διαχείριση κοινωνικών κρίσεων και έκτακτων αναγκών, την ανάγκη του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία, πώς επιβίωσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στα χρόνια του Covid-19, τον εθελοντισμό έναντι του ελεύθερου χρόνου και τις σύγχρονες μορφές εθελοντισμού. Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία προκειμένου το φεστιβάλ να ευχαριστήσει όσους αυθόρμητα προσφέρουν καθημερινά και δίνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους για ένα πιο όμορφο και ελπιδοφόρο μέλλον για αυτούς που το έχουν ανάγκη. Ποικίλα δρώμενα ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ενδεικτικά θ’ αναφέρουμε ότι: την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα γίνει μια συναυλία με τον Νίκο Βενετάκη στις 21:00, ενώ το Σάββατο 2 Ιουλίου, θα υπάρξει ζωοφιλική ενημέρωση απ’ την Κατερίνα Παπαποστόλου και στις 20:00 το βράδυ, στην Οθωνική αίθουσα του Πάρκου Τρίτση, θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους για την μόλυνση των θαλασσών και της προστασίας του οικοσυστήματος με τίτλο «Χαρμολύπη» και την επιστημονική ανάλυση θα κάνει η Γεωπεριβαλλοντολόγος Φωτεινή Τουντάκοβα. Την Κυριακή 3 Ιουλίου από τις 11:30, οι RoboSociety θα δώσουν το παρών με Ρομποτική, VR και πειράματα για μικρούς και μεγάλους, ενώ και η «Γεωλογία για όλους» με τον γεωλόγο Παναγιώτη Καρούτσο θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Έρευνας, Ορυκτών και Πετρωμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα παρουσιάσει γεωλογικά εκθέματα στους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Στις 19:00 θα ακολουθήσει το δρώμενο Abada Capoeira Minotavros Team, ενώ στις 20:00 θα ξεκινήσει η Τελετή Απονομής βραβείων και τιμητικών διακρίσεων του Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2022 για να ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ με μια μεγάλη συναυλία απ’ τον Alex Angelousis σε μια βραδιά 90s. Παράλληλα το Φεστιβάλ θα έχει ενδιαφέροντα Workshops με θέματα όπως: Την στελέχωση των εθελοντών, Fundraising – Εξασφάλιση Πόρων, Συμμετοχή στην Πράσινη Ανάπτυξη, Γεωλογία και Νέες Τεχνολογίες, ενώ τον παλμό του Φεστιβάλ θα μεταδίδει η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Χαντζηγεωργίου στο Podcast της μέσω των συνεντεύξεων από οργανισμούς, εκπροσώπους των Panels και τους διοργανωτές του Φεστιβάλ.