Ίσως κάτι περισσότερο από ότι ήταν αναμενόμενο πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα ούτε στα περί αποστρατικοποίησης των νησιών για τα οποία μιλούσε όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για καιροσκοπισμό στη στάση έναντι Φινλανδίας και Σουηδίας. «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας.
Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές». για να προσθέσει: «Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας».
Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη.Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημαντικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, Καναδά, Τζαστίν Τριντό, Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζε.
Αυστηρό μήνυμα Μισέλ στον Ερντογάν
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο του έκανε για μια ακόμη φορά σύσταση ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά. «Εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στο Twitter αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τελικά F-16 στην Άγκυρα
Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ενώ προηγουμένως ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν ανταλλάγματα» στην Άγκυρα, τα νέα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δείχνουν ότι ο Ερντογάν μάλλον κατάφερε να τα βρει με τις ΗΠΑ για τα F-16, ένα ζήτημα που αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών για πολλά χρόνια.
Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».
Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που συνάντησε επί μία ώρα σχεδόν τον Ερντογάν, απηύθυνε σαφές μήνυμα «να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο και τη Συρία».
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».