«Η πανδημία έχει ένα αποτύπωμα περιβαλλοντικό, το οποίο νομίζω πως δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε, δεν μας έχει απασχολήσει ακόμη επαρκώς», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο 1ο διεθνές Φόρουμ Λευκού Πύργου (White Tower Forum), με θέμα: «Μετά COVID-19 Εποχή. Υγιείς, Βιώσιμες Πόλεις: Προκλήσεις, Δυνατότητες & Προοπτικές», που διεξάγεται, για δεύτερη μέρα, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε ακόμη στο πρόβλημα της μη ανακύκλωσης των ιατροτεχνολογικών αποβλήτων, των μέσων αντιμετώπισης της πανδημίας, λέγοντας: «Οι μάσκες, τα τεστ, τα αντισηπτικά, ακόμη και οι πολλαπλές, πολυήμερες νοσηλείες στις εντατικές, αφήνουν ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο θα πρέπει να το δούμε. Διότι μιλάμε για δισεκατομμύρια μάσκες, για δισεκατομμύρια τεστ και για μια παραγωγή απορριμμάτων από τις νοσηλείες, που δεν ανακυκλώνονται».
Στην τοποθέτησή του στην ενότητα «Υγιές περιβάλλον για βιώσιμη οικονομία & ισότιμη κοινωνία», ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι η πανδημία επιταχύνθηκε εξαιτίας της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αλλά από την άλλη, η προηγμένη τεχνολογία οδήγησε στη γρήγορη ανάπτυξη των εμβολίων. «Πριν από εκατό χρόνια, τα εμβόλια που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα, ακόμη θα ήταν στο στάδιο της παραγωγής ή της μεταφοράς, ενώ οι επιπτώσεις θα ήταν τελείως διαφορετικές», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σε μια αναφορά στην επικοινωνιακή σύγχυση που προκλήθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και επέφερε αντιδράσεις μερίδας των πολιτών, τόνισε πως «η πληροφορία βοήθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η ανεξέλεγκτη πληροφορία ήταν αυτό που δημιούργησε τα μείζονα προβλήματα». Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη επίδειξης «κοινωνικής υπευθυνότητας» από όλους για την ανάσχεση της πανδημίας (π.χ. χρήση μάσκας, τήρηση των υγειονομικών όρων, κ.ά.) και υπογράμμισε ότι τα προληπτικά προγράμματα υγείας είναι πολύ σημαντικά για την προστασία της δημόσιας υγείας.