Κόσμος

Μισέλ: Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε στον Ερντογάν

Μισέλ: Την βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Την βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι «οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση» και προσέθεσε ότι «η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει ότι συζήτησαν «την στήριξη της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και τον Αντόνιο Γκουτέρες στις προσπάθειες για απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία».

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας και η εισβολή της σε ένα κυρίαρχο έθνος είναι απαράδεκτες».

Ελληνοτουρκικά: Τα 2+1 «S.O.S.» αιτήματα της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε

Με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη να ολοκληρώνεται εντός της ημέρας, το μονοπώλειο της επικαιρότητας απασχολεί για ακόμη μία φορά η Τουρκία και ο «Σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει αρκετά σημαντικά οφέλη για τη χώρα του, μιας και ελάχιστοι περίμεναν την άρση της απειλής για βέτο αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ας δούμε όμως τι θα πρέπει εάν δεν έχει ήδη διαμηνύσει η χώρα μας στους εταίρους της, να πράξει με Ε.Ε και ΝΑΤΟ να βρίσκονται προ των ευθυνών τους για την αύξηση και κλιμάκωση σε επικίνδυνο επίπεδο της τουρκικής προκλητικότητας.

Αρχικά, μια σοβαρή απόδειξη της ωριμότητας, αλλά και της σημαντικής αλλαγής πολιτικής εκ μέρους της χώρας μας τα τελευταία έτη, θα ήταν μια κίνηση σε δύο επίπεδα με αποδέκτες ΝΑΤΟ και Ε.Ε. 

Πρώτον, εντός της Ε.Ε η Ελλάδα  μαζί με την Κύπρο θα πρέπει να θέσουν επί τάπητος το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, μια ενέργεια που μέχρι πριν από λίγες ώρες ήταν βασική πολιτική των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αλλάζει στάση και να αποφασίζει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Τουρκία κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με τα αμερικανικά F-16 να είναι ξανά διαθέσιμα για την Τουρκία. Εξέλιξη ιδιαίτερα άσχημη για τη χώρα μας, με το ΥΠΕΘΑ να ελπίζει, ότι δεν θα ακολουθήσουν οι «Πάτριοτ»,  και τα F-35.

Δεύτερον,  η χώρα μας οφείλει να διατυπώσει σε όλους τους τόνους πως θα ενεργοποιήσει το άρθρο 42,7 των Συνθηκών που αναφέρει, ότι εάν κράτος μέλος  της ΕΕ δεχθεί επίθεση από τρίτο κράτος, οι χώρες της ΕΕ συνδράμουν στρατιωτικά.