Οικονομία

Κινδυνεύει η Ευρώπη από μια νέα κρίση χρέους;

Είναι γεγονός πως από την τελευταία κρίση χρέους στην περιοχή, η ΕΕ έχει ενισχύσει τον τραπεζικό της κανονισμό

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει όπως είναι φυσικό την αγωνία και το άγχος για τη δημιουργία μιας νέας κρίσης χρέους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χτυπήσει πάρα πολλές φορές “καμπανάκι” όμως θεωρούν ότι η κρίση αυτή δεν θα εκτροχιάσει την πορεία των δημοσιονομικών της Ευρώπης. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Πασκάλ Ντόνιαχου σημείωσε ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι «εντελώς διαφορετικές από περιβάλλον της κρίσης στο οποίο βρεθήκαμε», όταν το μπλοκ αντιμετώπισε μια βαθειά κρίση χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ο Ντόναχιου είπε ότι η ευρωζώνη έχει τώρα «πιο ισχυρή αρχιτεκτονική» και «βαθύτερα θεμέλια για το κοινό μας νόμισμα».

Η ΕΕ έχει ενισχύσει τον τραπεζικό της κανονισμό

Είναι γεγονός πως από την τελευταία κρίση χρέους στην περιοχή, η ΕΕ έχει ενισχύσει τον τραπεζικό της κανονισμό με τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής εποπτικής αρχής και υποδομής για την καταπολέμηση της κρίσης μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού επίλυσης όταν οι δανειστές χρεοκοπούν. Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έφθασαν στο υψηλό οκταετίας τους την περασμένη εβδομάδα, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες στην αγορά.

Προβληματισμοί της Handelsblatt για Ελλάδα και Ιταλία

Η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με εκτενές της αφιέρωμα αναρωτιέται αν κινδυνέουν οι οικονομίες της Ελλάδας και την Ιταλίας και ταυτόχρονα προσθέτουν ότι «Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών στη Νότια Ευρώπη αυξάνονται απότομα».

Πληθωρισμός Ελλάδα: “Σκαρφάλωσε” στο 10,7% τον Μάιο

Νέο “ρεκόρ” σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 10,7% το Μάιο από 9,1% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο. Στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1%.

Ιταλία: Στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Μάιο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 32 ετών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, τον περασμένο Μάιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση. Η αύξηση, σε μηνιαία βάση, ήταν 0,8%.Όπως υπογραμμίζει το Istat, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ιταλία από το 1990 μέχρι σήμερα.

Τα τρόφιμα, τα είδη για την προσωπική φροντίδα και την καθαριότητα του σπιτιού παρουσιάζουν αύξηση 6,7% σε ετήσια βάση. Είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 36 χρόνια. Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η συνολική άνοδος των τιμών, το 2022, προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,7%.