Δεν πρόκειται για τη διασπορά κάποιας ψευδούς είδησης ή για την έκφραση ευσεβούς πόθου αντιρωσικών κύκλων, αλλά για αντικειμενικό γεγονός. Η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε καθεστώς χρεωκοπίας ως προς το εξωτερικό χρέος, ένα γεγονός με ιστορικό βάθος, ιδιαίτερη σημερινή βαρύτητα και σημαντικές τεχνικές όψεις.
Ιστορικά, η Ρωσία περιέρχεται σε καθεστώς χρεωκοπίας αναφορικά με την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της για πρώτη φορά μετά το 1918, όπως πληροφορεί το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, όταν οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την επακόλουθη αντικατάσταση της τσαρικής εξουσίας από την σοσιαλιστική εξουσία των Μπολσεβίκων. Το αμέσως επόμενο έτος, ο επικεφαλής των κομμουνιστών, Β. Ι. Λένιν, αρνήθηκε να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της πάλαι ποτέ Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Σήμερα, η Ρωσική Ομοσπονδία υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενός άλλου αυταρχικού πολιτικού ηγέτη, αθετεί το δημόσιο χρέος της σε ξένο νόμισμα. Αυτό συμβαίνει από χθες βράδυ, οπότε και ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια πληρωμών τόκων. Η Ρωσία έπρεπε να έχει πληρώσει το τοκοχρεολύσιο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο οφειλόταν από τις 27 Μαΐου, δηλαδή πριν από ένα μήνα. Η αθέτηση πληρωμής χρέους αποδίδεται στις ιδιαίτερα πιεστικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες και οργανισμοί του δυτικού κόσμου στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω του πολέμου που αυτή έχει κηρύξει από τις 24 Φεβρουαρίου εναντίον της Ουκρανίας. Εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα τραπεζών, αν και η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να πληρώσει και να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ως «φάρσα» χαρακτήρισε τη νέα αυτή κατάσταση ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Α. Σιλουάνοφ.
Εντούτοις, η νέα επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ρωσίας δεν είναι τόσο απλή όσο επιθυμεί να την παρουσιάζουν οι αρχές του καθεστώτος Πούτιν. Η Ρωσία είναι ο εκδότης του χρέους, που αδυνατεί να εξοφλήσει εμπρόθεσμα. Το επιχείρημα της ρωσικής πλευράς έγκειται ουσιαστικά στο ότι η Ρωσία και δύναται και επιθυμεί να εξοφλήσει εγκαίρως το χρέος, αλλά ο αγοραστής του χρέους παρακωλύεται κατά την είσπραξη. Όμως, αυτό το επιχείρημα του καθεστώτος Πούτιν είναι έωλο, διότι παραβλέπει και κάνει αφαίρεση του γεγονότος ότι η Ρωσία έχει γίνει δέκτης και οικονομικών κυρώσεων.