Κόσμος

Γαλλία: Έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας

Γαλλία: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα στη Γαλλία

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, προειδοποιούν οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche.

«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας προκειμένου να ανακτήσουμε ένα περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν οι γαλλικές εταιρείες σε ανοικτή επιστολή τους, επικαλούμενες την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.

«Η ανάληψη δράσης, από το καλοκαίρι ακόμα, θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην αρχή του προσεχούς χειμώνα, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου», ανέφεραν.

Υψηλές προσδοκίες της Γερμανίας από τη σύνοδο κορυφής της G7

Οι διάσημες φωτογραφίες του Μίχαελ Κάπελερ για το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας το 2015, εικονίζουν την τότε οικοδέσποινα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να συζητά χαλαρά χειρονομώντας με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάθεται με τα χέρια ορθάνοιχτα σε παγκάκι. Πίσω τους, το ειδυλλιακό τοπίο των βαυαρικών Άλπεων. Στο ίδιο σκηνικό θα βρεθούν από αύριο έως την Τρίτη και οι σημερινοί ηγέτες των χωρών της G7. Είναι αμφίβολο ωστόσο εάν η ατμόσφαιρα θα επιτρέψει ανάλογες εικόνες.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που είχε θέση η Γερμανία για την προεδρία της ήταν η οικονομική σταθερότητα, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, οι βιώσιμες επενδύσεις και οι συνεργασίες για έναν βιώσιμο πλανήτη. Είναι προφανές ότι πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μισό του 2022 η πραγματικότητα έχει αναδείξει διαφορετικές ανάγκες – ακόμη και μια νέα τάξη πραγμάτων. Το μόνο που παραμένει ίδιο και στις δύο γερμανικές Συνόδους είναι το… πνεύμα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος αποκλείστηκε από την G8 το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τώρα η εισβολή του στην Ουκρανία έχει ανατρέψει κάθε προγραμματισμό, επηρεάζοντας την παγκόσμια πολιτική.

Στη φετινή Σύνοδο ωστόσο η γερμανική προεδρία, εκτός από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει προσκαλέσει επίσης ηγέτες χωρών που πατούν σε… δύο βάρκες, λόγω των οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία, όπως η Νότια Αφρική και η Ινδία. Οι δύο χώρες απείχαν στο ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη Ρωσία. Το γερμανικό σκεπτικό λέει όμως ότι αυτές οι χώρες δεν πρέπει να οδηγηθούν ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά του Κρεμλίνου, αλλά και ότι έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος. Στη συνάντηση έχουν ακόμη προσκληθεί η Αργεντινή, η Ινδονησία – προεδρεύουσα της G20 – και η Σενεγάλη, προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ένωσης.