Κόσμος

Ευρώπη: Η έκτακτη επιστροφή στο πετρέλαιο

Η Γερμανία και η Ολλανδία αποφασίζουν να επιστρέφουν στον άνθρακα προκειμένου να αντισταθμίσουν τη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου

Η Γερμανία και η Ολλανδία αποφασίζουν να επιστρέφουν στον άνθρακα προκειμένου να αντισταθμίσουν τη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. Και τα ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι το εάν η μετάβαση της Ευρώπης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πράσινη ενέργεια ακυρώνεται λόγω ουσιαστικά του νεοιμπεριαλισμού της Ρωσίας του Πούτιν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκτά de facto χαρακτηριστικά και συνεχίζει να προκαλεί ανθρώπινες θηριωδίες, καθώς και ενεργειακές καταστροφές, που επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο ζωής μας.

Η πλειονότητα των υδρογονανθράκων, που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους στη Γη, βρίσκεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και έχουν μετατραπεί σε ένα πραγματικά πολεμικό μέτωπο, μετά την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου. Το πετρέλαιο και το αέριο είναι όπλα που χρησιμοποιούνται από τις χώρες παραγωγής για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, τα οποία, με μια έννοια, εξυπηρετούνται καλύτερα από τη συνεχιζόμενη κρίση, καθώς η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου και, επομένως, οι αντίστοιχες τιμές έχουν επιστρέψει σε επίπεδα  – ρεκόρ, τα οποία ο αναλυτής συναντά πριν από την εκδήλωση της πανδημίας της covid – 19. 

Οι παγκόσμιοι πολιτικοί παίκτες έχουν επίγνωση του ενεργειακού προβλήματος, με πρώτες την Ρωσική Ομοσπονδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί ανοιχτά πλέον το φυσικό αέριο ως μέσον πίεσης και ανερυθρίαστου εκβιασμού απέναντι στον δυτικό κόσμο, Ευρώπη και Αμερική. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωρίζει καλά την ενεργειακή κρισιμότητα και σε λίγες σκοπεύει να συζητήσει ενεργειακές λύσεις με την Σαουδική Αραβία, δηλαδή με το κράτος που είχε αποκαλέσει «παρία» λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post, πρώην εκδότη της Al-Watan και πρώην γενικού διευθυντή και αρχισυντάκτη  του Al – Arab News Channel, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο από πράκτορες της Σαουδικής Κυβέρνησης στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην Βαυαρία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7, η οποία είναι πρωταρχικά αφιερωμένη στα πολλαπλά στρατιωτικά, οικονομικά, επισιτιστικά και ενεργειακά μέτωπα πολέμου, απέναντι στα οποία οι Δυτικοί προσπαθούν να λειτουργήσουν συντονισμένα, πριν συναντηθούν στη Μαδρίτη την Τετάρτη, για την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα παραμένει πάντοτε το πώς να αντιμετωπισθούν η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που συμβάλλουν καθοριστικά στην έκρηξη του πληθωρισμού.

Δεν είναι όμως μόνον η Αμερική που ελίσσεται για να βρει ενδιάμεσες, ενεργειακές λύσεις.  Το ίδιο παρατηρείται και στην Ευρώπη,  με την Γερμανία και την Ολλανδία να επιστρέφουν στον άνθρακα, ούτως ώστε να αντισταθμίσουν τη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, σε αντίθεση με τις αναλύσεις και προβλέψεις αναλυτών και εμπειρογνωμόνων που προεξοφλούσαν άμεσο ενεργειακό αδιέξοδο για τη Γηραιά Ήπειρο. Η λύση του πετρελαίου, του ενός από τους δύο υδρογονάνθρακες που κατεξοχήν χρησιμοποιούμε, αποτυπώνει την ευέλικτη πολιτική της Γερμανίας και της Ολλανδίας. 

Κι ας έχουμε υπ’ όψη ότι το πετρέλαιο ήταν ένας ισχυρός δείκτης των διεθνών συσχετισμών και σχέσεων εξουσίας, αν και το ευρύτερο ερώτημα απασχολεί τις δυτικές πολιτικές ελίτ: με ποιος τρόπους θα αποφευχθεί η υπονόμευση των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο