Πώς το τοπίο μπορεί να εμπνεύσει τον άνθρωπο να δημιουργήσει Πολιτισμό; Και πώς τα μνημεία μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης και αναζωογόνησης των τοπικών κοινωνιών;
Το 1ο Συμπόσιο – Διάλογοι της Νισύρου, το προσωπικό όραμα του κ. Παναγιώτη Γ. Μίχαλου, Προέδρου του Ιδρύματος «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος Αειφορία της Νισύρου» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), φιλοδοξεί να εντάξει τη μαγευτική Νίσυρο στον παγκόσμιο χάρτη των Γεωπάρκων της UNESCO, αναδεικνύοντας την σπάνια γεωλογική κληρονομιά, τον πλούτο και το ιδιαίτερο περιβαλλοντικό της ενδιαφέρον.
Μία ανάσα από τον ενεργό κρατήρα «Στέφανο» και ανάμεσα στα βράχια του ηφαιστείου που μιλούν για το παρελθόν και το μέλλον της Γης, παρουσία του πρ. πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αντώνη Κ. Σαμαρά, εκπροσώπων της Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξειδικευμένων ερευνητών και ακαδημαϊκών διεθνούς βεληνεκούς, πολιτικών, της Τοπικής Αρχής, αλλά και κατοίκων του νησιού, ο κ. Μίχαλος κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του Συμποσίου, δήλωσε:
«Η συμμετοχή σας εδώ και η εγκάρδια ανταπόκρισή σας αποτελεί τη μέγιστη τιμή στην μνήμη του πατέρα του, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία του Ιδρύματος, ενώ αποτελεί σημαντικότατη μαρτυρία για τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας, που προσπαθεί να αναδείξει το νησί ως κέντρο διεθνούς γεωλογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η ένταξη της Νισύρου στα διεθνή γεωπάρκα της UNESCO αποτελεί προτεραιότητα των κατοίκων».
Ο βασικός εισηγητής των Διαλόγων, ο Καθηγητής Δρ. Νικόλαος Ζούρος (πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δ/ντης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) εξήγησε ότι η UNESCO υιοθέτησε ήδη από το 2015 το παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων, μετατρέποντάς το, στον τρίτο σημαντικότερο πυλώνα περιοχών που προστατεύονται. «Περισσότερες από 1.050 θέσεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ 177 πόλεις από 46 χώρες συγκαταλέγονται ήδη στον κατάλογο των Γεωπάρκων, με την Ευρώπη να κρατάει τα σκήπτρα των διακρίσεων».
Μετά το ενεργό ηφαίστειο του Κιλιμάντζαρο στην καρδιά της Αφρικής, αλλά και το πέτρινο δάσος στην Κίνα, η Νίσυρος στοχεύει να αναδειχθεί σε γεωλογικό μνημείο διεθνούς αξίας που μέσα από ορθές στρατηγικές διαχείρισης, θα οδηγηθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη, το άνοιγμα θέσεων εργασίας και τον πράσινο τουρισμό.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Greco Island, ως μέσο υποστήριξης της ενεργειακής μετάβασης των νησιών στην εποχή της καθαρής ενέργειας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια πιστοποίηση που θα αποδεικνύει ότι κάποια νησιά αποτελούν έναν υπερσύγχρονο οικολογικό και βιώσιμο τουριστικό προορισμό. «Η συνδρομή της Ε.Ε. στον σκοπό αυτό θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη 7ετία. Ήδη εκπονούμε μελέτη για τη Νίσυρο, αλλά και την Πάτμο», διευκρίνισε ο κ. Σχοινάς.
Ο Δήμαρχος του νησιού κ. Χριστοφής Κορωναίος, αναφέρθηκε στα εν εξελίξει έργα της Νισύρου, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα, την καταστροφική προοπτική της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου του νησιού
Τη σημασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. ως ομπρέλα για όλα τα γεωπάρκα, ανέδειξε μέσα από την ομιλία της η Καθηγήτρια στο ΕΜΠ και πρόεδρος του ΔΣ Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ κα Μαρία Παπαδοπούλου, ενώ κατά το πρώτο πάνελ των Διαλόγων – Στοχασμών του Συμποσίου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρης Παπαστεργίου κατέθεσε πρόταση, ώστε τα Μετέωρα να αναδειχθούν ως το επόμενο γεωπάρκο της χώρας, μετά την Νίσυρο. Ο Αντιδήμαρχος Καισαριανής, μέλος ΔΣ του Σ.Π.Α.Υ. (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού) και υπεύθυνος ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών Υμηττού, κ. Μάνος Κιτσέλλης αναφέρθηκε στο παράδειγμα των μονοπατιών του Υμηττού που ήδη πάνω από 10.000 πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής, καταλήγοντας στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην περιοχή, με τη συνεργασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.
Την προσοχή των καλεσμένων τράβηξαν τα αποτελέσματα μελέτης – κατόπιν παραγγελίας του Ιδρύματος – έξι φοιτητών από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, σχετικά με την κλιματική κρίση, αλλά και τις δράσεις που μπορούν να γίνουν στην Νίσυρο προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι φοιτητές μεταξύ άλλων, πρότειναν την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ΙΧ και πλοίων της γραμμής για μείωση ενέργειας στο 25% ανά έτος, τη χρήση ανεμογεννητριών, την παραγωγή νερού με υδροπάνελ, τη στροφή στην κομποστοποίηση, την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με στόχο την αύξηση εσόδων στο νησί, την προώθηση τοπικών προϊόντων και την αντίστοιχη ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού, τη δημιουργία γοτθικών τοξοτών θερμοκηπίων με διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια, την κατασκευή λιμνοδεξαμενής για τη συλλογή βρόχινου νερού, αλλά και την εκμετάλλευση της γεωθερμίας του νησιο,ύ χωρίς γεωτρήσεις (αβαθής γεωθερμία).
«Χωρίς τον αγροδιατροφικό τομέα στα νησιά, τουρισμός δεν θα υπάρχει», σημείωσε από την πλευρά του, ο γεωπόνος MSc MBA στη Διοίκηση Γεωργικών Επιχειρήσεων και πρ. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία Μητρώου Εντοπιότητας, αλλά και την προώθηση της οικοτεχνίας μέσω πρότυπων αγροκτημάτων.
Τις εργασίες του 1ου Συμποσίου έκλεισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Inspiring Earth Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, μιλώντας για την αναγκαιότητα προσέλκυσης επενδύσεων. «Πρέπει να δημιουργήσετε το Enterprise Νίσυρος, ένα επιχειρησιακό σχέδιο με τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, την ενέργεια, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα».