Πολιτισμός

Evia Film Project: Παρουσίασε την υπερθέρμανση στον πλανήτη

Evia Film Project: 500 καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό είδαν από κοντά τι συμβαίνει στην Βόρεια Εύβοια, πήραν μέρος σε δράσεις, παρακολούθησαν σεμινάρια για το περιβάλλον και τον κινηματογράφο, συμμετείχαν σε βόλτες γνωριμίας με τον τόπο και συνομίλησαν με τους ντόπιους.

Με την προβολή του «Δασοποιού» του Φόλκερ Σλέντορφ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου το πρώτο Evia Film Project. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης ήταν μάλιστα παρών στον θερινό κινηματογράφο Απόλλων, στα Λουτρά Αιδηψού, όπου έγινε η τελετή λήξης αυτής της νέας διοργάνωσης που έδωσε μια μικρή ανάσα στην τοπική κοινωνία.

Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής επισήμανε:

«Είναι αναπάντεχο για μένα να βρίσκομαι εδώ. Όταν γυρνούσα τον Δασοποιό στην Αφρική, έβλεπα στις ειδήσεις, όπως όλος ο κόσμος, τη φρίκη που ζούσε η Εύβοια και σκεφτόμουν πως θα έπρεπε να είμαι εκεί να γυρίζω μια ταινία. Φυσικά, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έδειχνα τη συγκεκριμένη ταινία εδώ, σε ένα υπέροχο θερινό σινεμά, κάτω από τα αστέρια. Είναι λες και η μοίρα μάς ένωσε σε έναν κοινό δεσμό. Δεν είναι μόνο τα δάση που κινδυνεύουν. Το σινεμά και οι σκοτεινές αίθουσες βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Το σημερινό κοινό είναι μάλλον το μεγαλύτερο που πρόκειται να δει τη συγκεκριμένη ταινία. Είναι υπέροχο να μοιράζεσαι τη δημιουργία σου με το κοινό, αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που γυρίζουμε ταινίες».

Η πρώτη διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι ντόπιοι αγκάλιασαν όλες τις εκδηλώσεις του νέου αυτού πιλοτικού προγράμματος που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός. Αισθάνθηκαν ότι κάτι γίνεται στον τόπο τους, ότι δημιουργείται μια νέα αρχή, μετά το κακό που συνέβη το 2021. Για πέντε μέρες, η Λίμνη, η Αγία Άννα, η Αιδηψός και γενικότερα η Βόρεια Εύβοια είδαν να αλλάζει κάτι, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Η βαθιά τραυματισμένη περιοχή φιλοξένησε με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μια σειρά από πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις: κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, masterclass και εκπαιδευτικά προγράμματα έφεραν κοντά τους κατοίκους της περιοχές, επαγγελματίες του χώρου και διακεκριμένους καλεσμένους από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Αγοράς, παρουσιάστηκαν κινηματογραφικά πρότζεκτ σε ανάπτυξη, που έχουν ως στόχο την αφύπνιση του κόσμου σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά και την μετατροπή της Βόρειας Εύβοιας, σε βάθος χρόνου, σε παγκόσμιο κέντρο για το πράσινο σινεμά. Στόχος αυτού του πιλοτικού πρότζεκτ είναι η επανεκκίνηση της τοπικής κοινωνίας, η βιώσιμη ανάκαμψη, η ανοικοδόμηση της περιοχής και πάνω από όλα η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το περιβάλλον και το πράσινο μέλλον.

500 καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό είδαν από κοντά τι συμβαίνει στην Βόρεια Εύβοια, πήραν μέρος σε δράσεις, παρακολούθησαν σεμινάρια για το περιβάλλον και τον κινηματογράφο, συμμετείχαν σε βόλτες γνωριμίας με τον τόπο και συνομίλησαν με τους ντόπιους.

Η φρέσκια αυτή πολιτιστική δράση αποτελεί βέβαια σταγόνα στον ωκεανό, όσον αφορά στην ανασυγκρότηση της περιοχής

Πρέπει όμως να στηριχθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια από τους τοπικούς φορείς, την περιφέρεια, το κράτος και τα πολιτιστικά ιδρύματα, ώστε να προσφέρει μια διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική σε έναν τόπο, ο οποίος είναι σαφές ότι έχει λησμονηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, σε επίπεδο υποδομών, οικονομίας, πολιτισμού και όχι μόνο. Απλά οι περσινές φωτιές ενέτειναν και ανέδειξαν τα μεγάλα προβλήματα όλης της Εύβοιας, της ελληνικής επαρχίας που έχει ξεχαστεί στο δικό της χωροχρόνο.

Η καρδιά σου σφίγγεται, όταν διασχίζεις με το αυτοκίνητο την περιοχή. Το τοπίο παραμένει μαύρο. Τα καμμένα δέντρα είναι παντού και εκτείνονται από την κορυφή του βουνού μέχρι το κύμα. Η κυβερνητική αδράνεια είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, ένα χρόνο μετά την καταστροφή. Κάτοικοι και δημοτικές αρχές εκφράζουν όπου κι αν βρεθούν την αγανάκτηση για την παραμέλησή τους. Επισημαίνουν ότι το κράτος της Αθήνας τους έχει ξεχάσει. Ότι υπάρχουν μόνο υποσχέσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια.

Ο θυμός εναλλάσσεται με την απογοήτευση και την παραίτηση. Η υλική και οικονομική υποστήριξη που έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες, είναι μικρή ενώ τα έργα που έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Η τοπική οικονομία είναι βαθιά τραυματισμένη και ο τουρισμός ελάχιστος για την εποχή. Τα περισσότερα καταλύματα και εστιατόρια παραμένουν άδεια ή με λιγοστές κρατήσεις. Ειδικά στην Αγία Άννα, όλοι αναρωτιούνται ποιοι θα έρθουν να κάνουν τουρισμό στα καμμένα.

Το Evia Film Project αποτελεί λοιπόν μια εξαιρετική ιδέα, μια λαμπρή πρωτοβουλία που χρειάζεται να έχει και συνέχεια. Όπως τόνισαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης στην τελετή έναρξης και η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό στην τελετή λήξης, αντίστοιχα, ο στόχος με αυτή τη νέα πρωτοβουλία είναι να φυτέψουν έναν μικρό σπόρο πολιτισμού και ανάπτυξης, ο οποίος θα φέρει καρπούς τα επόμενα χρόνια. Αυτό ελπίζουμε κι εμείς.

Το Evia Film Project εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακού έργου «Φωτοδότες» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Το Evia Film Project πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά και το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο