Πολιτική

Το σκληρό πόκερ Μητσοτάκη – Ερντογάν έχει νικητή

Και η χθεσινή του τοποθέτηση απέναντι στην Τουρκία και τη στρατηγική της έντασης που ακολουθεί ο Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ήταν λανθασμένο να θεωρηθεί ως μια ένδειξη «σκληρού ροκ» από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Είναι γνωστό ότι ο  Έλληνας Πρωθυπουργός αποφεύγει τις λεκτικές οξύτητες, προτιμώντας να τοποθετείται στη βάση πολιτικών επιχειρημάτων. Και η χθεσινή του τοποθέτηση απέναντι στην Τουρκία και τη στρατηγική της έντασης που ακολουθεί ο Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ήταν λανθασμένο να θεωρηθεί ως μια ένδειξη «σκληρού ροκ» από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαπιστώνει δικαίω τω λόγω πως οι έντονες διπλωματικές διεργασίες και οι συνεχείς πολιτικές ζυμώσεις λειτουργούν τελικά, στην πράξη, υπέρ της Αθήνας.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι και οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν, στα πλαίσια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σαφές και κοινό μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν να επιδείξει σεβασμό απέναντι στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη βαθιά ανησυχία που αισθάνονται λόγω των επεκτατικών και αναθεωρητικών δηλώσεων και ενεργειών της Τουρκίας.

Επιπλέον, η επικράτηση της ελληνικής πλευράς σε αυτό το ιδιότυπο πόκερ με την Τουρκία του Ερντογάν, που ο ίδιος προκαλεί με την αδιαλλαξία του και με την προκλητικότητά του, αποτυπώθηκε και στην υπενθύμιση εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών σε προγενέστερα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη δήλωση της 25ης Μαρτίου του 2021, κατά την οποία «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε, στο σημείο αυτό, ένα επικοινωνιακό και σημειολογικό χτύπημα εναντίον του Ερντογάν, αφού δεν παρέλειψε να αδράξει της ευκαιρίας και να τονίσει πως τρέφει την ελπίδα «η Τουρκία να εισακούσει αυτήν τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν το τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Πλέον, η ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς ενόψει της επικείμενης Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συνεργασίας. Ο Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών σημαδεύουν σωστά, καθώς περιμένουν τον Ερντογάν να δώσει εκ νέου διαστάσεις στην ένταση και να ζητήσει, ενδεχομένως, ακόμη και αποστρατιωτικοποίση ενός μέρους των νησιών του Αιγαίου.

Εντούτοις, η ελληνική πλευρά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη κερδίσει πολλά μέτρα στο έδαφος της αντιπαράθεσης με τη γειτονική χώρα. Το ιδιόμορφο σκληρό πόκερ μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου έχει νικητή, ως τώρα τουλάχιστον, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως, πιθανολογεί νέες απαιτήσεις από την πλευρά του «πληγωμένου Σουλτάνου» και φαίνεται να κινείται ήδη αναλόγως.