Με ένα μήνυμα στην Τουρκία και μια υπόσχεση για τα ενεργειακά έκλεισε η Σύνοδος Κορυφής της στις Βρυξέλλες, όπου αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πως η ενεργειακή κρίση αποτελεί “αγκάθι” για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείο διαφωνίας. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου φρόντισε να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών όσο και προς την Τουρκία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώ την Τουρκία σε διάλογο
Ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά έστειλε μήνυμα στη γείτονα χώρα «Καλώ την Τουρκία σε διάλογο για να λύνουμε τα ζητήματα. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης στην ρητορική», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του αλλά αυτό εξαρτάται από τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν διέκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας». Χαρακτήρισε μάλιστα για πολλοστή φορά, ανυπόστατη την τουρκική ρητορική κατά της χώρας μας διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της όξυνσης.
Στοπ στην εκλογολογία
Στοπ στα σενάρια πρόωρων εκλογών θέλησε να βάλει για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. “Έχω πια αρκετή εμπειρία να γνωρίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός, καθώς γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα στα οποία διαρκώς επανέρχεστε, όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε” σχολίασε.
Στις καλένδες η απόφαση για τα ενεργειακά
Απέτυχε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς οι 27 ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων ζητούν από την Επιτροπή να διερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια. Έτσι απορρίφθηκε επί της ουσίας και η πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο κορυφής, μέσα στο καλοκαίρι. Ο ίδιος ο Ντράγκι άλλωστε δήλωσε ότι οι 27 θα ασχοληθούν πάλι με το ζήτημα αυτό τον Οκτώβριο.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα
Η Ελλάδα όμως, όπως έχει αποδείξει ήδη, δεν περιμένει να κινηθεί «το αργοκίνητο καράβι της ΕΕ» για να λάβει τα μέτρα της έναντι της ενεργειακής κρίσης, με τον πρωθυπουργό να βεβαιώνει πως είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και καλώντας εκ νέου την ΕΕ να συντονιστεί και να αποκτήσει κοινό βηματισμό. Για την Ελλάδα υπενθύμισε ότι “το 70% της εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας κατευθύνεται προς την ηλεκτροπαραγωγή, έχουμε ήδη εκπονήσει σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου σενάρια, έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές, να αυξήσουμε δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες οι οποίες καταναλώνουν λιγνίτη, πριν φτάσουμε σε πιο ας το πούμε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο και φυσικά εάν αυτό συμβεί, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν και επιπτώσεις συνολικά για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης”.