Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το Σάββατο την πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων που ψηφίστηκε εδώ και δεκαετίες, σηματοδοτώντας μια σημαντική δικομματική συμφωνία σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα πολιτικής στην Ουάσιγκτον.
«Θεού θέλοντος, θα σώσει πολλές ζωές», είπε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο καθώς ολοκλήρωσε την υπογραφή του νομοσχεδίου.
Η νομοθεσία συνήλθε στον απόηχο των πρόσφατων μαζικών πυροβολισμών σε ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας και σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης που βρισκόταν σε μια γειτονιά κυρίως μαύρων.
Το νομοσχέδιο — με τίτλο Δικομματικός νόμος για ασφαλέστερες κοινότητες — κυκλοφόρησε από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Τζον Κόρνιν του Τέξας και Τομ Τίλις από τη Βόρεια Καρολίνα και τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ και Κίρστεν Σινέμα από την Αριζόνα.
Η Βουλή την Παρασκευή ενέκρινε το νομοσχέδιο με 234-193 ψήφους υπέρ, συμπεριλαμβανομένων 14 Ρεπουμπλικανών που ψήφισαν με τους Δημοκρατικούς. Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία αργά τη νύχτα την Πέμπτη.
Στις δηλώσεις του το Σάββατο, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μέλη του Κογκρέσου που υποστήριξαν τη νομοθεσία ορόσημο για την ασφάλεια των όπλων σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο στις 11 Ιουλίου, μετά την επιστροφή του από την Ευρώπη, για να γιορτάσει τον νέο νόμο με τις οικογένειες των θυμάτων ένοπλης βίας.
Το πακέτο αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική νέα ομοσπονδιακή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας μετά τη 10ετή απαγόρευση των όπλων επίθεσης που έληξε το 1994 — αν και αποτυγχάνει να απαγορεύσει οποιαδήποτε όπλα και υπολείπεται πολύ από αυτό που υποστήριξαν ο Μπάιντεν και το κόμμα του, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν να δουν.
«Αν και αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει ό,τι θέλω, περιλαμβάνει ενέργειες τις οποίες ζήτησα εδώ και καιρό, οι οποίες θα σώσουν ζωές», είπε ο Μπάιντεν. «Σήμερα λέμε κάτι παραπάνω από «αρκετά». Λέμε περισσότερα από αρκετά. Αυτή τη φορά, όταν φαίνεται αδύνατο να γίνει κάτι στην Ουάσιγκτον, κάνουμε κάτι το επακόλουθο».
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε: “Εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για τα όπλα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για άλλα κρίσιμα ζητήματα, από την υγειονομική περίθαλψη των βετεράνων μέχρι την αιχμή της αμερικανικής καινοτομίας και πολλά άλλα. και δεν πρόκειται να τα παρατήσω ποτέ, αλλά αυτή είναι μια μνημειώδης μέρα».
Αυτό το νομοσχέδιο κλείνει ένα εδώ και χρόνια κενό στη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία — το “παραθυράκι του φίλου” — το οποίο απαγόρευε σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας κατά συζύγων, συντρόφων με τους οποίους μοιράζονταν παιδιά ή συντρόφων με τους οποίους συγκατοικούσαν να έχουν όπλα . Το παλιό καταστατικό δεν περιελάμβανε στενούς συντρόφους που ενδέχεται να μην ζουν μαζί, να μην είναι παντρεμένοι ή να έχουν παιδιά.
Τώρα ο νόμος θα απαγορεύει σε όποιον καταδικαστεί για έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας εναντίον κάποιου που έχει μια «συνεχιζόμενη σοβαρή σχέση ρομαντικής ή οικείας φύσης» από το να έχει όπλο. Ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ. Ωστόσο, θα επιτρέψει σε όσους έχουν καταδικαστεί για πλημμέλημα εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα των όπλων τους μετά από πέντε χρόνια, εάν δεν έχουν διαπράξει άλλα εγκλήματα.
Το νομοσχέδιο ενθαρρύνει τις πολιτείες να συμπεριλάβουν αρχεία ανηλίκων στο Εθνικό Σύστημα Άμεσων Ελέγχου Ιστορικού Εγκλήματος με επιχορηγήσεις, καθώς και εφαρμόζει ένα νέο πρωτόκολλο για τον έλεγχο αυτών των αρχείων.
Το νομοσχέδιο αφορά άτομα που πωλούν όπλα ως κύρια πηγή εισοδήματος, αλλά στο παρελθόν έχουν αποφύγει την εγγραφή τους ως έμποροι πυροβόλων όπλων με ομοσπονδιακή άδεια. Αυξάνει επίσης τη χρηματοδότηση για προγράμματα ψυχικής υγείας και την ασφάλεια των σχολείων.
Λίγο πριν υπογράψει το νομοσχέδιο, ο Μπάιντεν επαίνεσε τις οικογένειες των θυμάτων ένοπλης βίας με τις οποίες είχε συναντηθεί. Είπε ότι ο ακτιβισμός τους μπροστά στην απώλεια ήταν ένας παράγοντας που έκανε τη διαφορά.