Πολιτική

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Με ένα διττό στόχο προσήλθε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Με ένα διττό στόχο προσήλθε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των 27. Από τη μια αφενός ήταν η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη τα ενεργειακά. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής και των κινήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Όπως έχει διαμηνύσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης θα κρατά ενήμερους τους ομολόγους του κάθε φορά που η Τουρκία ξεπερνά τα όρια.  Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που έκανε από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης ενώ εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μήνυμα στήριξης σε Ουκρανία και Μολδαβία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

O Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκηςκατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία” σημείωσε κατά την αρχική του τοποθέτηση.

Για τα ελληνοτουρκικά

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει πως θα κάνει γνωστή την επιθετικότητα της Τουρκίας στους ομολόγους του. “Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα”.

Στο “μενού” της Συνόδου και τα ενεργειακά

Προσερχόμενος ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε και σε αυτό το ζήτημα προαναγγέλλοντας ότι θα επαναφέρει με τον Ιταλό ομόλογό του το κατεπείγον αίτημα για να δρομολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. “Το πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκό και επειδή η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω -μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Θέλω να ελπίζω ότι πια όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο με αντικείμενο την οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης, πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο