Με δυναμική διάθεση και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και τα ιδεώδη της Ε.Ε προσήλθαν χθες το απόγευμα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής, για πολλούς ίσως τη σημαντικότερη των τελευταίων δύο ετών, καθώς στο τραπέζι το «μενού» περιλαμβάνει Ουκρανικό ζήτημα, Ενέργεια, Οικονομία και φυσικά αρκετή δόση από Ελληνοτουρκικά!
Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης
Σημαντικός σταθμός για την Ένωση μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή απόφαση των 27 για χορήγηση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων για ένταξη χωρών, αλλά και η διαλλακτικότητα σε ότι αφορά και τη Γεωργία στο αμέσως επόμενο διάστημα. Έτσι η Ευρώπη ανοίγει την πόρτα σε εννέα χώρες, άλλες πιο πολύ και άλλες πιο λίγο. Ενώ αξίζει να σημειωθεί προς διευκρίνηση, ότι οι τρεις προαναφερόμενες, προστίθενται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και, βέβαια, στην Τουρκία που τύποις παραμένει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Βέβαια, καλό είναι να αναφέρουμε ,όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Τουρκία βρίσκεται μακρύτερα από την ένταξη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ κάτι που συζητήθηκε στα χθεσινά πηγαδάκια των δημοσιογράφων είναι οι ότι αφενός η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών μπορεί να χαρακτηριστεί ως «διπλωματική απάντηση» στη στάση της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία, αλλά και τη Μολδαβία, όμως από την άλλη το παράδειγμα Όρμπαν και η στάση της Ουγγαρίας έρχεται για να υπενθυμίσει στην Ε.Ε ότι η οποιαδήποτε διεύρυνση θα πρέπει πρώτα να έχει «τσεκαριστεί» και στο εάν και πόσο τα ιδεώδη και τα χαρακτηριστικά των κρατών που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ε.Ε είναι στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη της Ένωσης.
Επιβεβαίωση της στήριξης στην Ουκρανία
Σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, οι ηγέτες της Ε.Ε φάνηκαν σταθεροί, και διαρκώς προσηλωμένοι στη καθαρή θέση που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε από τη πρώτη στιγμή, δηλαδή της άμεσης καταδίκης της εισβολής, και σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων οι «27» ζητούν από το Συμβούλιο «να εργαστεί γρήγορα για την περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης», στην αμυντική προσπάθεια των Ουκρανών, παράλληλα με την ανθρωπιστική και την οικονομική βοήθεια.
Επίσης, οι «27» πίεσαν με τη στάση τους όλες τις χώρες που ακόμη δεν έχουν προβεί σε κυρώσεις να ευθυγραμμιστούν με το πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε και να «κλείνουν» το μάτι ειδικά σε εκείνες με υπό ένταξη καθεστώς, κυρίως δίνοντας βάση στη προώθηση της ατζέντας, ότι η επισιτιστική κρίση είναι αποκλειστικά ευθύνη της Μόσχας, καθώς η τελευταία χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα στοχεύοντας τις γεωργικές εγκαταστάσεις και μπλοκάροντας τη Μαύρη Θάλασσα κυρίως μέσω του λιμανιού της Οδησσού.
«Χλιαρή αντίδραση» στη Τουρκική προκλητικότητα
Για ακόμη μια φορά η Ευρώπη ενώ δείχνει σημάδια αλληλεγγύης, εντούτοις προτιμά να κρατάει μια ασφαλή απόσταση από τα όσα παρανόμως πράττει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, μπορεί να θεωρηθεί θετικό το γεγονός, ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων η Ε.Ε αναφέρεται ονομαστικά στη Τουρκία, ενώ στο παρελθόν η Ε.Ε χρησιμοποιούσε λέξεις όπως «άλλες χώρες, τρίτες χώρες», όμως κάτι τέτοιο φάνηκε, ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα τη γειτονική χώρα, μιας και οι παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο συνεχίστηκαν, και οι «διαρροές» από τουρκικά και ελληνικά Μ.Μ.Ε, ότι εάν: «Η Ελλάδα δεν αποστρατικοποιήσει τα νησιλα του Αν.Αιγαίου η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας τους» είδαν για ακόμη μια φορά το φως της δημοσιότητας.
Όπως μαθαίνει το pagenews.gr ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε διπλωματικά και «το πήρε πάνω του» θέτοντας το ζήτημα στο Δείπνο των ηγετών της Ε.Ε με αρκετές χώρες να προβληματίζονται ιδιαίτερα από τα στοιχεία και τη ρητορική που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν εις βάρος της χώρας μας.
Τέλος αρκετοί διπλωμάτες θεωρούν, ότι η ανακοίνωση της Ε.Ε έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής με την Ε.Ε. να δηλώνει πως: « Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση του στις 25 Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο» αποτελεί μια χλιαρή αντίδραση, λίγη «σκόνη στα μάτια» προκειμένου να κερδηθεί ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος, μέχρι να φθάσουμε στο κρίσιμο Σαββατοκύριακο όπου αναμένεται να κορυφωθούν οι συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε