Οικονομία

Τα 4 σημεία – κλειδιά των νέων μέτρων για την ακρίβεια

Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση από τις αρχές του έτους, από τα οποία τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για χρήματα που δεν είχαν υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο και προήλθαν από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από τη καλύτερη πορεία του περσινού ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Οι ανάγκες λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων υποχρέωσαν το Υπουργείο Οικονομικών σε έκτακτες παρεμβάσεις (ρεύμα, καύσιμα, μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α.) που εξάντλησαν κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πόρο του κράτους.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στην καλύτερη πορεία του φετινού τουρισμού και στα αυξημένα έσοδα, προκειμένου μέσα στο φθινόπωρο να φέρει νέα μέτρα στήριξης, εφόσον βέβαια δεν έχει προηγηθεί κάποια εκλογική αναμέτρηση.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης σε καύσιμα και ρεύμα τους τελευταίους μήνες του 2022.

Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που:

  • η τιμή της βενζίνης δεν έχει αποκλιμακωθεί και παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Το νέο Fuel Pass θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και δεν αποκλείεται η επέκταση και το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το Fuel Pass 2 ανέρχεται στα 375 εκατ ευρώ.
  • η μέση τιμή του φυσικού αερίου υπερβεί τα 235 ευρώ / MWh. Το σχέδιο για την μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος έχει υπολογιστεί με βάση αυτή την τιμή. Εφόσον η χονδρεμπορικές τιμές αυξηθούν περαιτέρω θα απαιτηθούν έξτρα κονδύλια μέσα στο φθινόπωρο. Η παρέμβαση στο ρεύμα για το σύνολο του έτους αγγίζει τα 6 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ βαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η εξεύρεση επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δηλαδή πέραν των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και σε δημόσιο τομέα και συνταξιούχους από το 2023. Τα χρήματα θα πρέπει να έχουν βρεθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να έχει βρεθεί και ο δημοσιονομικός χώρος για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλουν όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα.

Πρόκειται για το «χαράτσι» των 600 ευρώ που καταβάλλουν οι επαγγελματίες κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως αν έχουν κέρδη ή όχι. Την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος έχει ζητήσει η ίδια η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για την ελληνική οικονομία.