Ρωσικούς βομβαρδισμούς δέχθηκε στο ουκρανικό λιμάνι στο Μικολάιφ, καθώς διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης σιτηρών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι εταιρείες που τους διαχειρίζονται, οι Bunge και Viterra.
Ο τερματικός σταθμός στην Έβρι, που ανήκει στη Viterra και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση φυτικών ελαίων, υπέστη «ζημιές σε επίθεση με πυραύλους», στην οποία επίσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας άνθρωπος, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως τα δύο σιλό βρίσκονταν στις φλόγες και ένας τρίτος χώρος αποθήκευσης υπέστη ζημιά.
Η εγκατάσταση που αγοράστηκε από την Glencore, τη μητρική της Viterra, το 2020, έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 160.000 τόνων. Σε ό,τι αφορά την Bunge, οι εγκαταστάσεις της επλήγησαν «στις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή», είπε μια εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι η έκταση των ζημιών δεν είναι γνωστή ακόμη.
Ο τερματικός σταθμός, κλειστός από την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβάνει χώρους αποθήκευσης, φόρτωσης πλοίων και μονάδα παραγωγής φυτικών ελαίων.
Τα λιμάνια της Μικολάιφ και της Οδησσού είναι αποκλεισμένα από την έναρξη του πολέμου, κάτι που παραλύει τη μεταφορά διά θαλάσσης αγροτικών πρώτων υλών. Αυτός ήταν ο κύριος τρόπος εξαγωγής αγροτικών προϊόντων ως πριν από τρεις μήνες.
Συνομιλίες, χωρίς απτά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία, για το άνοιγμα θαλάσσιων διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε φορτηγά πλοία να αναχωρούν από την Ουκρανία και να κινούνται στη Μαύρη Θάλασσα, περιοχή όμως εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω του ότι έχουν ποντιστεί θαλάσσιες νάρκες.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε χθες Τετάρτη από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), που πλέον τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, στην Αζοφική Θάλασσα.
Μείωση των εξαγωγών στα σιτηρά κατά 55,5%
Μείωση κατά 55,5% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουνίου συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021 στους 777.000 τόνους, υπήρξε στις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα [20/6] το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Οι όγκοι αυτοί περιλαμβάνουν 689.000 τόνους καλαμποκιού, 63.000 τόνους σίτου και 21.000 τόνους κριθαριού, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία και όπως είναι φυσικό φέρνουν και οικονομική δυσπραγία στη χώρα, απόρροια των συνεπειών του πολέμου. Η Ουκρανία εξήγαγε έως 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η ίδια η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.