Χωρίς τα ιδεολογικά συμπλέγματα του αριστερού ριζοσπαστισμού, ο Πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για τα οικονομικά οφέλη και τον δυναμισμό του Τουρισμού για τη Χώρα μας, στην 30η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Και πράγματι, πέρα και μακριά από ενοχές ενός παλαιότερων εποχών, ο Τουρισμός είναι ένας τεράστιος κλάδος, ο οποίος συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία πλούτου τόσο στην πατρίδα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η ακμάζουσα βιομηχανία γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο.
Εξάλλου, σε όποια χώρα κι αν ζει κάποιος, υπάρχει πάντα μια ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν την πατρίδα του. Αυτός είναι ο λόγος που ο τουρισμός έχει γίνει τόσο σημαντικό μέρος της οικονομίας και της παγκόσμιας θέσης κάθε χώρας, πόσο μάλλον της Ελλάδας, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τα τουριστικά αξιοθέατά της.
Μια χώρα μπορεί να κερδίσει πολλά από τον τουριστικό της τομέα, γεγονός που την καθιστά ζωτικής σημασίας για την ευημερία των ιδρυμάτων ενός έθνους. Αυτός ο τομέας, όταν ανθίζει, φέρνει πλούτο, ανάπτυξη, προβολή και ευκαιρίες απασχόλησης. Το οικονομικό σπιράλ κινείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική και συλλογική ευημερία.
Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Ο τουρισμός αυξάνει το εισόδημα της οικονομίας, δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, αναπτύσσει τις υποδομές μιας χώρας και δημιουργεί μια αίσθηση πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ ξένων και πολιτών.
Ένα από τα οφέλη, αν όχι το πιο σημαντικό, του τουρισμού για κάθε χώρα είναι ότι επιτρέπει στην οικονομία να δέχεται εισροή πλούτου. Αυτό καθίσταται ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για χώρες που έχουν νεότερες και πιο αδύναμες οικονομίες και χρειάζονται ώθηση. Οι τουρίστες παρέχουν ρευστότητα που, ενίοτε, είναι πολύ ισχυρότερη από τις τοπικές οικονομίες. Αυτό, με τη σειρά του σημαίνει, ότι οι τουρίστες είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν πολύ περισσότερα και παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.
Αυτά τα χρήματα δεν δαπανώνται μόνο σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και δραστηριότητες που βοηθούν στη χρηματοδότηση τοπικών τουριστικών πρακτόρων, μικρών επιχειρήσεων και πωλητών, αλλά χρησιμοποιούνται, επίσης, για τη γενική διαμονή τους.
Οι τουρίστες μπορούν να ξοδέψουν τεράστια ποσά σε καταλύματα, γεύματα και πολλά άλλα, επιτρέποντας τη ροή χρημάτων σε ξενοδοχεία, φαγητό και μεταφορές. Έτσι, ένα ευρύ φάσμα τοπικών επιχειρήσεων μπορεί να μεγιστοποιήσει αυτό και να επωφεληθεί από αυτό.
Κι ένα άλλο, κεντρικό όφελος του τουρισμού είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους ντόπιους. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ίσως το πιο προφανές όφελος του τουρισμού σε κάθε χώρα. Μπορεί να εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς, από πιλότους μέχρι ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο της εστίασης. Η αύξηση του αριθμού των πελατών σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών περιοχών κατά τη διάρκεια μιας τουριστικής περιόδου αιχμής είναι εξαιρετικά επωφελής. Ο τουρισμός δημιουργεί επίσης νέες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους στις χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για πολλές νέες τοπικές επιχειρήσεις. Η τουριστική βιομηχανία βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω αυτών των νέων επιχειρήσεων στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. Ακόμη και οι παραγωγοί θα επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση για οτιδήποτε αγοράσουν ή πουλήσουν και μπορεί να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας στο αγρόκτημα λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Επίσης, ένα από τα πολλά αδιαμφισβήτητα και σημαντικά πλεονεκτήματα του τουρισμού είναι η κατασκευή και η βελτίωση των υποδομών της χώρας. Μέσω της ροής του πλούτου που αποκτούν οι τουρίστες, οι τοπικές κοινότητες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να συντηρήσουν και να κατασκευάσουν τους δρόμους, τις κοινοτικές περιοχές, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα πάρκα τους.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται πολύ μακρινά για την πολιτική κουλτούρα και το οικονομικό υπόδειγμα ενός κομματικού υποσυστήματος της ελληνικής πολιτικής ζωής. Δεν παύουν, ωστόσο, να δημιουργούν ατομικό κέρδος και κεφάλαιο και, κατά προέκταση, να δημιουργούν μια δέσμη οικονομικών και εθνικών αγαθών, διότι, χωρίς ατομικό κέρδος και κεφάλαιο, ο τουρισμός μαραζώνει και η οικονομία συνολικά μένει στάσιμη και επιβιώνει, τρεφόμενη από τις ίδιες τις σάρκες της.