Άποψη

Ελλάς…Ιταλία, Συμμαχία!

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι το βραδινό «τετ-α-τετ» Μητσοτάκη-Ντράγκι στη Ρώμη θα είναι ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα που οδηγεί στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικό-οικονομικής συμμαχίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Το σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» είναι σχεδόν…σύμφυτο με την υπόσταση της Ελλάδας ως Κράτους. Κι αυτή η σχέση που κρατάει αιώνες συνεχίζει να ισχυροποιείται.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που μπορεί ν αρχίζουμε να αναφωνούμε και… Ελλάς-Ιταλία-Συμμαχία. Δεν είναι οι, επίσης διαχρονικά και παραδεισιακά καλές σχέσεις με την Ιταλία, ούτε το… «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», ούτε η άνεση που μπορεί να νιώθουν οι Ιταλοί στην Ελλάδα και οι Έλληνες στην Ιταλία.

Νέα συμμαχία

Είναι που πλέον Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να πορευθούν, να συνυπάρξουν, να «συμμαχήσουν» σε θέματα ζωτικής σημασίας για την επόμενη ημέρα τόσο των Εθνών τους, όσο και της Ευρώπης. Πολλώ δε μάλλον υπό την ηγεσία του Μάριου Ντράγκι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας. Και μάλιστα πρόεδρος στην πλέον κρίσιμη φάση της Ευρώπης και του ευρώ και στην απόφαση ζωής-θανάτου της Ελλάδας την περίοδο των μνημονίων. Ενδεχομένως αν δεν ήταν ο Ντραγκι η τύχη του ευρώ να ήταν άλλη. Και σίγουρα η πορεία της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική. Οι παρεμβάσεις του στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και η συμβολή του στην αποφυγή του Grexit είναι γεγονότα, πλέον, ιστορικώς καταγεγραμμένα.

Στόχοι

Παράλληλα όμως ως ηγέτης της Ιταλίας το τελευταίο 8μηνο έχει ανοίξει σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και πλέον η συνεργασία των δυο κρατών και αρχηγών αποκτά στρατηγική σημασία. Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου έχει μεγάλες προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση, καθώς της αποδίδει «υψηλή πολιτική και συμβολική αξία».

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ντράγκι που γίνεται πριν από μια Σύνοδο Κορυφής. Η προηγούμενη είχε γίνει πριν από τη Σύνοδο του Μαΐου και η σημερινή θα γίνει μια ημέρα πριν από τη σημαντική Σύνοδο των Βρυξελλών 23-24 Ιουνίου με αντικείμενο την Ουκρανία και το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Νότος

Το να πει κάποιος ότι οι δυο αρχηγοί επιχειρούν να ευθυγραμμίσουν τη στάση τους, θα ήταν το πλέον προφανές, όταν υπάρχει και η πρόσφατη «προϊστορία»: η «Ενεργειακή Σύνοδος του Νότου» που με πρωτοβουλία ων δυο συναντήθηκαν μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο. Σάντσεθ και τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα.

Κι ακριβώς η ενέργεια είναι ένας τομέας στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι «υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας», κάτι που θα προωθήσει ο Πρωθυπουργός στην αποψινή συνάντηση.

Η ατζέντα

Η «άτυπη» ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τα εξής θέματα: οι συνέπειες της Ρωσικής εισβολής για τους Ευρωπαίους πολίτες, η ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισης, η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, οι εξελίξεις στην Ανατολικής Μεσόγειο και τη Λιβύη καθώς και η τουρκική επιθετικότητα.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να θέσει το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Η ενημέρωση και η στάση της Ιταλίας είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, όχι μόνο λόγω της αυτονόητης  διεύρυνσης των συμμαχιών, αλλά για δυο σημαντικότατους λόγους: αφενός η Ιταλία δεν είναι όπως πχ η Ισπανία που έχει προνομιακή σχέση με την Τουρκία και δεν μπορεί παρά να κρατήσει ισορροπίες, αφετέρου με την Ιταλία, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων Ζωνών, η οποία -όπως κρίνει η Κυβέρνηση «αποτελεί  υπόδειγμα εφαρμογής  του Διεθνούς δικαίου, καθώς και της Διεθνούς νομιμότητας και συνεργασία παράκτιων κρατών στην περιοχή».

Στο επίκεντρο η οικονομία

Βεβαίως, τόσο λόγω της προϋπηρεσίας του Μ.Ντράγκι στην ΕΚΤ, όσο και των οικονομικών διλημμάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσουν Ευρώπη και Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινάει από τώρα μια συζήτηση με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Διότι από το Σεπτέμβριο η καθημερινότητα για όλες τις χώρες της Ευρώπης θα είναι δύσκολη, πολλώ δε μάλλον για την Ελλάδα που έχει το υψηλότερο χρέος.

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία -και θα φανεί στην πορεία- το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι από τον περασμένο Σεπτέμβριο  -σε συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του Med9 και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κοινωνικές παρεμβάσεις

Παράλληλα, μια άλλη ισχυρή οικονομική παρέμβαση είχε κάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ενεργειακή Σύνοδο του Νότου όταν είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου με αιχμή της τιμές της ενέργειας. Είχε τονίσει ακόμα, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι νόημα μπορεί να έχουν όλα αυτά; Μεγάλο, αν όχι τεράστιο, ενόψει του 20223-24, όταν η Ευρώπη θα πρέπει να πορευθεί με την νέα οικονομική αρχιτεκτονική της. Γι’ αυτό και οι συμμαχίες σ αυτό τον τομέα πρέπει να χτιστούν πολύ νωρίτερα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές και ισχυρές…αναθεωρητικές δυνάμεις και στην Οικονομία που θα ζητήσουν σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο