Οικονομία

Ακρίβεια: Σε ποια θέση βρέθηκε η Ελλάδα στα αγαθά και στις υπηρεσίες το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Πίνακες]

Ακρίβεια: Στα χαμηλά επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών το 2021, βρέθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Eurostat

Στα χαμηλά επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών το 2021, βρέθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Eurostat. H χωρά ήταν 18η θέση της κατάταξης με 87,4% του μέσου όρου στην ΕΕ. Αυτό μεταφράζεται πως κινήθηκε στην ομάδα των κρατών με χαμηλότερο επίπεδο τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης [100].

Ειδικότερα, πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, η χώρα μας κινήθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά [106%], στα αλκοολούχα ποτά και καπνό [101,1%] και στα ηλεκτρονικά (104,6%). Πιο χαμηλά κινήθηκε σε ενέργεια, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και ρούχα και παπούτσια.

Οι πιο ακριβές χώρες

Η Δανία και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα τιμών με ποσοστό 140% του μέσου όρου της ΕΕ. Ακολούθησαν το Λουξεμβούργο [132%], η Σουηδία [128%] και η Φινλανδία [126%]. Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, βρέθηκαν στην Πολωνία [60%] και στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία [56%].  

Σε ποιες υπηρεσίες και αγαθά καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αποκλίσεις τιμών

Την πιο μεγάλη απόκλιση στο επίπεδο τιμών στην ΕΕ κατέγραψαν τα εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς ήταν σχεδόν 3,4 φορές υψηλότερο το επίπεδο τιμών στην πιο ακριβή χώρα από ό,τι στη φθηνότερη.

Τα επίπεδα τιμών κυμαίνονταν από 46% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία, 54% στη Ρουμανία και 62% στην Ουγγαρία, έως 155% του μέσου όρου στη Δανία, 137% στη Σουηδία και 133% στη Φινλανδία.

Το αλκοόλ και ο καπνός κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, με τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών να καταγράφονται στη Βουλγαρία [64% του μέσου όρου της ΕΕ], την Πολωνία [72%] και την Ουγγαρία [79%] και τα υψηλότερα στην Ιρλανδία [205%]. Φινλανδία [173%], Σουηδία [136%] και Δανία και Γαλλία [και οι δύο 134%]. Αυτή η μεγάλη διακύμανση τιμών οφείλεται κυρίως στις διαφορές της φορολόγησης αυτών των προϊόντων.

Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν φθηνότερα στη Ρουμανία [69% του μέσου όρου της ΕΕ] και στην Πολωνία [72%], ενώ ήταν πιο ακριβά στο Λουξεμβούργο [125% του μέσου όρου], στη Δανία [120%] και στην Ιρλανδία [119%].

Τα ρούχα είναι μια ομάδα προϊόντων όπου οι τιμές διέφεραν λιγότερο μεταξύ των κρατών μελών, κυμαινόμενες από 76% του μέσου όρου στη Βουλγαρία έως 134% στη Δανία. Ο εξοπλισμός προσωπικών μεταφορών κατέγραψε επίσης μικρότερη διαφορά τιμών μεταξύ των κρατών μελών, με την Πολωνία [81% του μέσου όρου της ΕΕ] να είναι φθηνότερη και τη Δανία [138%] πιο ακριβή. Οι διαφορές τιμών ήταν επίσης περιορισμένες για τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, από 88% του μέσου όρου στην Πολωνία σε 113% στην Ολλανδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο