Στην πάγια θέση του, για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στάθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την ομιλία του στη Γερουσία για τις θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη.
«Προτείνουμε την υιοθέτηση πλαφόν για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν να εξακριβώσει αν αυτό είναι ένα εφαρμόσιμο μέτρο. Εμείς θεωρούμε ότι, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι ακόμη πιο αναγκαίο», σημείωσε ο κ. Ντράγκι. Αιτία για την επιλογή αυτή δεν ήταν άλλη από την εκτόξευση στο 7,3% του πληθωρισμού στην Ιταλία, κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας.
Ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε ακόμη πως – σε σχέση με την μείωση παροχής φυσικού αερίου από μέρους της Ρωσίας – η Ιταλία έχει υπογράψει νέες συμφωνίες, με χώρες όπως την Αλγερία και το Ατζερμπαϊτζάν, χάρη στις οποίες, από το επόμενο έτος θα μειωθεί η εξάρτηση της Ρώμης από το αέριο της Μόσχας.
Αναφορικά με το θέμα της διεύρυνσης, που επίσης θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Ντράγκι ήταν επίσης κατηγορηματικός: «Η Ιταλία θέλει να λάβει, η Ουκρανία, το στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε από τους πρώτους που στηρίξαμε την προοπτική αυτή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, σε όλα τα διεθνή φόρα».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως την συγκεκριμένη θέση δεν την συμμερίζονται όλες οι χώρες μέλη της Ένωσης αλλά υπογράμμισε ότι η πρόσφατη ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική και ότι ελπίζει, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία.
«Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει μια υποψήφια χώρα είναι μακρά, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να σταλεί, άμεσα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Εξήγησε, δε, ότι παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την σαφή υποστήριξη της Ουκρανίας «οι δίαυλοι διαλόγου της Ιταλίας, παραμένουν ανοικτοί».
Σχετικά με την διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η Ρώμη τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Τάχθηκε, δε, υπέρ της οργάνωσης μιας διακυβερνητικής διάσκεψης, με αντικείμενο τις νέες ανάγκες της ενωμένης Ευρώπης.
Τέλος σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι τόνοι σιτηρών που βρίσκονται στις αποθήκες της Ουκρανίας, να καθαριστούν τα λιμάνια από τις νάρκες και να μπορέσουν να αποπλεύσουν, τα πλοία, υπό ασφαλείς συνθήκες. «Χρειάζεται ψήφισμα του ΟΗΕ και μια σχετική επιχείρηση, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.