Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε σήμερα Τρίτη [21/6] ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η στάση του Γάλλου προέδρου απηχεί την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στη Συμμαχία για το τουρκικό μπλόκο στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, και συζήτησε μαζί του το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής.
Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε δε τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της έναντι ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, συναντήθηκε σήμερα [21/6] στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, συζήτησε μαζί του το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της επί του ζητήματος.
Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης.
Επανέλαβε επίσης την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.