Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, συναντήθηκε σήμερα [21/6] στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, συζήτησε μαζί του το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της επί του ζητήματος.
Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης.
Επανέλαβε επίσης την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Ο χρυσός σε κυρίαρχη θέση
Θα συνεχίσουν την πίεση προς στη Ρωσία τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημειώνουν οι ηγέτες των χωρών, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται η δουλειά με τις κυρώσεις, σύμφωνα με ένα σχέδιο των συμπερασμάτων τους, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να περιληφθεί ο χρυσός στον επόμενο γύρο κυρώσεων.
Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όμως αρκετοί τομείς, περιλαμβανομένου του αερίου, δεν έχουν θιγεί καθώς κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν επιμελώς να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία τους περισσότερο από εκείνη της Ρωσίας.
«Θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους», θα πουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τέλος της τακτικής συνοδου κορυφής τους στις 23 και τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του σχεδίου των συμπερασμάτων τους που φέρει ημερομηνία 20 Ιουνίου και το οποίο είδε το Reuters.
Το κείμενο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις σκανδιναβικές και τις ανατολικές χώρες, από τη μια πλευρά, που άσκησαν πίεση για μια σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο στη δήλωση της συνόδου κορυφής, και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μάλλον, παρά να προσθέσει αμέσως και άλλα.