«Το απέραντο μωβ του Έβρου», μία καινοτόμα δράση καλλιέργειας λεβάντας στο χωριό Βάλτος του Δήμου Ορεστιάδας και συνάμα η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα των προγραμμάτων αγροτουρισμού που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ήταν η αφόρμηση της διήμερης επίσκεψης στον ακριτικό νομό της προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου.
Συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής της ΠΑΜΘ, Βασίλη Δελησταμάτη, η κ. Γκερέκου εγκαινίασε το Σάββατο τη δράση «Βραδιές στο απέραντο μωβ του Έβρου» σε μία καλλιεργητική έκταση 15 στρεμμάτων λεβάντας της επιχείρησης «Άρωμα Έβρου ΚοινΣεπ». Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ για την εν λόγω δράση, η οποία προβλήθηκε διεθνώς μέσω των 17 γραφείων του Οργανισμού σε όλο τον κόσμο, η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού δήλωσε «Σήμερα βρίσκομαι στο “απέραντο μωβ του Έβρου”. Εδώ όπου η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή λεβάντας. Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση με πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα στην περιοχή του νομού Έβρου στο πλαίσιο προγραμμάτων αγροτουρισμού, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ».
Η κ. Γκερέκου επισκέφθηκε και τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα, όπου είχε συνάντηση με τον κοσμήτορα της Σχολής, καθηγητή Σπύρο Γαλατσίδα, τον βουλευτή Έβρου της Ν.Δ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο, τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, Νατάσα Γκαρά καθώς και τους εκπροσώπους της επιχείρησης «Άρωμα Έβρου». Η πρόεδρος του ΕΟΤ ενημερώθηκε από το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων για τις δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή για περαιτέρω ανάπτυξη των ειδικών θεματικών μορφών τουρισμού, ενώ ξεναγήθηκε και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.
Την Κυριακή η πρόεδρος του ΕΟΤ επισκέφθηκε το Σουφλί και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Παναγιώτη Καλακίκο, με τον οποίο πραγματοποίησαν από κοινού την έπαρση της σημαίας της πόλης ως «Best Tourism Village», όπως ανακηρύχθηκε πριν από λίγους μήνες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το Λαογραφικό Μουσείο «Τα γνάφαλα», το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού και το Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε. Η ξενάγηση στο Δήμο Σουφλίου ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση στον οικισμό της Δαδιάς και το Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Σε σχετική με την επίσκεψη ανακοίνωση του Δήμου Σουφλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων «Ο δήμαρχος Σουφλίου, ευχαρίστησε θερμά την πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για αυτήν την επίσκεψη στον Δήμο Σουφλίου, την εφ’ όλης της ύλης ξενάγηση στην οποία δέχθηκε μετά χαράς να συμμετάσχει, αλλά και για τις συζητήσεις με θέμα την ανάπτυξη του τόπου και την ανταλλαγή ιδεών και την προσκάλεσε εκ νέου στην περιοχή μας, όποτε οι υποχρεώσεις της το επιτρέψουν, ευχόμενος να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία τους και στο μέλλον».
Μετά το Σουφλί η κ. Γκερέκου μετέβη στο Διδυμότειχο, όπου ξεναγήθηκε στο Κάστρο του Καλέ και στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης και συναντήθηκε με το δήμαρχο, Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου με τον οποίο εξέτασαν θέματα προβολής της περιοχής.
Η διήμερη επίσκεψη στον Έβρο ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη και τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης Δήμου Αλεξανδρούπολης, Αναστάσιο Σεραφειμίδη, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι σημαντικές προοπτικές ανάδειξης της πόλης ως πόλου προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διεκδικώντας τη δική της θέση στον «τουριστικό χάρτη» της χώρας.