Πιθανότατα το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έχει φορτωμένη ατζέντα για επεξεργασία σχεδίων νόμων, να είναι το προτελευταίο πριν από τις «μίνι» (;;;) διακοπές του Αυγούστου, που συνήθως «δίνει άδεια» ο Πρωθυπουργός στους Υπουργούς του…
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα κομβικής σημασίας υπουργικό συμβούλιο, καθώς μετά τη συνεδρίασή του θα εξειδικευθούν οι νέες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τα καύσιμα. Προφανώς, στην εισήγησή του –και λίγο πριν ξεκινήσει για την ευρωπαϊκή περιοδεία του- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το πολιτικό πλαίσιο της νέας παρέμβασης, που θα αποκαλύψει το χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής στρατηγικής.
Νέος κύκλος μέτρων
Ουσιαστικά με την ανακοίνωση αυτών των μέτρων κλείνει άλλος ένας κύκλος μέτρων για τον έλεγχο της ξέφρενης πορείας των τιμών ενέργειας, κι εκείνο που απομένει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να δει αφενός την υλοποίηση των εξαγγελιών, αφετέρου να αποκωδικοποιήσει τα ,μηνύματα της κοινωνίας μέσω των θέσεων και απόψεων των Πολιτών.
Πλέον, τόσο οι Πολίτες όσο και η Κυβέρνηση, έχουν μπροστά τους ένα συνολικό πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων, το οποίο πρέπει να φανεί αν και πως «γράφει» στην κοινή γνώμη. Ασφαλώς υπάρχουν δυο κρίσιμα κομμάτια στο πάζλ που θα δημιουργήσουν εντυπώσεις, αλλά και που κρύβουν την ουσία: αφενός η λειτουργία της πλατφόρμας power pass, αφετέρου –στις αρχές Ιουλίου- το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής και η έκδοση λογαριασμών με το νέο μηχανισμό υπολογισμού.
Εν αναμονή αποτελεσμάτων
Προσδοκώντας καλύτερα αποτελέσματα και βελτιωμένη κατάσταση η Κυβέρνηση αναμένει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πολλά στελέχη της κρατούν την ανάσα και την ψυχραιμία τους στο τοξικό κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εκτίμηση των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι ότι αυτές οι προσπάθειες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δεν είναι μόνο απέλπιδες, αλλά και αδιέξοδες. Και τούτου διότι αφενός δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο από τη συσπείρωση των ήδη φίλα προσκείμενων μαζών στον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ο τοξικός λόγος και η ανορθολογική ρητορική απομακρύνει κεντρώους ψηφοφόρους.
Οι δυο άξονες
«Το κλίμα αυτό το χρεώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ εμείς συνεχίζουμε προγραμματικά», λένε στο Μαξίμου. Βασίζονται σε δυο άξονες: στις «κρυφές» μετρήσεις που έρχονται καθημερινά στα χέρια τους, αλλά και στην εκπεφρασμένη άποψη-στρατηγική κατεύθυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος όχι μόνο διαψεύδει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ή επισημαίνει τον κίνδυνο της δημαγωγίας και της τοξικότητας στον πολιτικό βίο. Ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία το πλαίσιο, το οποίο πιστεύει ο ίδιος ως «σωστό», για να πορευθεί προς τις εκλογές: «όχι» στην απλή αναλογική, «ναι» σε σταθερές κυβερνήσεις, «ναι» στην κυβερνησιμότητα, «όχι» στη ανέξοδη ρητορεία.
Το ζήτημα της απλής αναλογικής μπορεί να φαίνεται «τελειωμένο», αλλά δεν είναι. Όχι διότι υπάρχει περίπτωση να φέρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κάποιο νέο εκλογικό νόμο με ακόμη πιο ενισχυμένη αναλογική για τις δεύτερες κάλπες. Η «απλή αναλογική», που δεν ψήφισε η ΝΔ, είναι ο νόμος που επίσης δεν ψήφισε το ΚΙΝΑΛ, τότε. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και όχι. Η πολιτική πράξη θα δείξει…
Σταθερή κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ.Μητσοτάκης είναι θιασώτης της ενισχυμένης αναλογικής διότι μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση. Και δεν θα πρέπει να έχει κανένας αμφιβολία, ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι και να νιώθει πολύ ισχυρή, καθώς το αργότερο σε ένα-ενάμιση έτος θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά διλήμματα, αποτελέσματα των αλλεπάλληλων κρίσεων που βιώνει η χώρα….
Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειώσει κάποιος ότι ο Πρωθυπουργός μιλά για ισχυρή κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν έχει μιλήσει για μονοκομματική κυβέρνηση. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού έχοντας κάνει γενναίο άνοιγμα προς κεντρώες δυνάμεις έχει προκαλέσει ουκ ολίγες γκρίνιες και δυσαρέσκειες σε παραδοσιακούς και δεξιόστροφους πυρήνες της παράταξής του. Ως εκ τούτου η αξιοποίηση στελεχών από άλλους χώρους είναι όχι μόνο «πολιτικό τρικ», αλλά και βαθιά πεποίθηση του Προέδρου της ΝΔ.
Οι διαφορές
Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, μπορεί να μην λύνουν τελείως το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά σίγουρα το αντιμετωπίζουν. Και όπως δείχνουν οι μετρήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου, αυτό το πιστώνεται η Κυβέρνηση, ως μια προσπάθεια να αντιδράσει. Με αποτέλεσμα να έχει ανακοπεί η πτωτική πορεία και πλέον να εμφανίζονται σαφή σημάδια δημοσκοπικής ανάκαμψης και διεύρυνσης της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, φαίνεται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τη διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η εφαρμογή των μέτρων και η εντατικοποίηση των επισκέψεων τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των κυβερνητικών παραγόντων ανά την Ελλάδα, δεν εντάσσονται σε κάποιο κρυφό προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά σε μια συνειδητή προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ΝΔ μπορεί να βλέπει ότι οι επόμενες κάλπες είναι «μάχη δυο γύρων», όμως επ ουδενί θέλει η πρώτη κάλπη να λάβει χαρακτηριστικά «χαλαρής ψήφου». Όλες οι κινήσεις που κάνουν τόσο η Κυβέρνηση όσο και το κόμμα, αποβλέπουν στην επίτευξη όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού στην πρώτη κάλπη (της απλής αναλογικής), έτσι ώστε στις δεύτερες εκλογές να μπορεί να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.
Ως εκ τούτου, πέρα από τη διάψευση σεναρίων πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε συζήτηση για συνεργασίες. Πολλώ δεν μάλλον όταν, όπως θεωρεί, αλλά και έχει δείξει, μπορεί ως Πρωθυπουργός να συνθέτει και απόψεις πέραν των παραδοσιακών της ΝΔ…