Οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν, αλλά η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί μια προθεσμία, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, μετά από συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
Στοκχόλμη και Ελσίνκι υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με την εναντίωση της Τουρκίας που τις έχει κατηγορήσει ότι υποστηρίζουν και προστατεύουν Κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για το θέμα, ο Καλίν τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει από τη Σουηδία, ιδίως, να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις ενέργειες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα της και ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις αιτήσεις για ένταξη των σκανδιναβικών χωρών «εξαρτάται πλέον από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα λάβουν μέτρα».
«Είναι απαράδεκτο οι τρομοκρατικές οργανώσεις να εμπλέκονται σε δραστηριότητες στην καρδιά της Ευρώπης. Ελπίζω να δουν ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης. Τα βήματά μας θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που θα ληφθούν από αυτές τις χώρες. Οι δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK και η FETO στη Φινλανδία και τη Σουηδία, πρέπει να σταματήσουν. Η Σουηδία πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων το… δεξί χέρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξαπέλυσε νέα βέλη στη χώρα μας.
Παντού η… Ελλάδα
Παράλληλα, ο Ιμπραήμ Καλίν θυμήθηκε… την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αντίθεση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε “ναι” στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.
Στόλτενμπεργκ: «Εποικοδομητικές» οι συνομιλίες
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που θέτει η Άγκυρα για την ένταξη των δύο χωρών.
«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας και προσβλέπω στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.