Μπορεί να είναι και…σημαδιακό! Αστρονομικώς και μετεωρολογικώς, μεθαύριο Τρίτη 21 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, κάτι που σηματοδοτεί το τέλος της Άνοιξης και την έναρξη της θερινής περιόδου. Η οποία θερινή περίοδος διαρκεί από 12 Ιουνίου έως 23 Σεπτεμβρίου (σ.σ. κρατήστε αυτό το διάστημα καλά σημειωμένο στο μυαλό σας…).
Η έναρξη της θερινής περιόδου, θεωρητικά, τα παλιότερα και ανέμελα χρόνια σήμαινε την είσοδο σε πιο χαλαρούς και ράθυμους ρυθμούς στις περισσότερες, πλην του τουρισμού, δραστηριότητες!
Κινητικότητα
Σ αυτό το σημείο εντοπίζεται το…σημαδιακό της ημερομηνίας. Διότι 21 Ιουνίου είναι και το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρωθυπουργός δεν προβλέπεται να μοιράσει…δελτία κοινωνικού τουρισμού στους υπουργούς, αλλά φύλλα…κυβερνητικής επιστράτευσης!
Πέρα από τις ανακοινώσεις για τις νέες παρεμβάσεις στο χώρο των καυσίμων (με το fuel pass 2) και για την ακρίβεια, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής στρατηγικής για το επόμενο διάστημα τόσο σε νομοθετικό, όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο. Έτσι αντί για… χαλάρωση, από το υπουργικό, τα μέλη της κυβέρνησης θα βγουν με αρκετά πλούσια, για δράσεις, ατζέντα… Το μήνυμα «δεν χαλαρώνουμε, εντείνουμε τις προσπάθειες καθώς εισερχόμαστε στο τελευταίο έτος της διακυβέρνησης» μπορεί να μην λεχθεί αυτολεξεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά θα είναι σαν να… αναβοσβήνει με έντονα γράμματα neon!
Τρείς κινήσεις
Κι αυτό δεν αποτελεί σύνθημα ή κενή περιεχομένου πολιτική στρατηγική. Η Κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση μιας νέας προσπάθειας προστασίας των πολιτών από το ράλι ακρίβειας: ήδη την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα power pass-μέσα στην εβδομάδα αναμένεται –όπως είπαμε- το fuel pass για τη βενζίνη-και από πρώτης Ιουλίου θα «κλείσει» το τρίπτυχο παρεμβάσεων με τις αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος, μετά το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Με αυτές τις τρείς κινήσεις το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρεί ότι δίνει ανάσες στην κοινωνία σε ένα από τα δυο μεγάλα θέματα (που αναδεικνύονται ως μείζονα στις συνεχείς μετρήσεις που κάνει η Κυβέρνηση) τα οποία απασχολούν τους Πολίτες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του pagenews.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πλέον συνεχής καταγραφή και αποτύπωση των αντιδράσεων και της στάσης των πολιτών, μέσω δημοσκοπήσεων και μετρήσεων θέσεων της κοινής γνώμης. Από αυτά, έχει προκύψει ότι ακρίβεια και Τουρκία είναι τα δυο μεγαλύτερα κεφάλαια που προβληματίζουν τους Έλληνες. Γι αυτό και η Κυβέρνηση εστιάζει τις πολιτικές της σ αυτά υιοθετώντας για κάθε ένα διαφορετική στρατηγική: για τη μεν Τουρκία την ψύχραιμη διπλωματία, για τη δε ακρίβεια τις άμεσες και γενναίες –πλην όμως στα όρια του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών- παρεμβάσεις.
Συμπεράσματα
Από τις έρευνες κοινής γνώμης που φθάνουν στο Μαξίμου και τις επεξεργάζονται οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, σαφέστατα προκύπτουν δυο δεδομένα: η πίεση και η ανησυχία του κόσμου από τη μια, και η αναγνώριση των κυβερνητικών προσπαθειών από την άλλη.
Ένα εύρημα των μετρήσεων που ενισχύει την εκτίμηση των συνεργατών του Πρωθυπουργού ότι τα μέτρα έχουν θετικό αντίκτυπο, είναι το γεγονός ότι μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα όπου τα δημοσκοπικά στοιχεία της Κυβέρνησης βελτιώνονται. Η σταθερή βελτίωση στις μετρήσεις δείχνει ότι όχι μόνο έχει ανακοπεί εδώ και καιρό η δημοσκοπική πτώση της Κυβέρνησης, αλλά πλέον από το σημείο της σταθεροποίησης περνάει στο πεδίο της βελτίωσης των ποσοστών της. Κάτι που, όπως εκτιμούν στην Κυβέρνηση, λαμβάνει πια μόνιμα χαρακτηριστικά.
Εργαλείο και αποτίμηση
Προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κλείνουν τα μάτια και στην άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και στο «ξεφούσκωμα» -όπως διαπιστώνουν- του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Τα δεδομένα αυτά, προφανώς και δεν αποτελούν…εκλογικά αποτελέσματα, αλλά εργαλείο για να καταστρώσει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου τη στρατηγική του για το επόμενο δίμηνο.
Μην ξεχνάμε ότι η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα τόσο στο διεθνές πεδίο (Τουρκία, Πόλεμος, μέλλον Ευρώπης κλπ), όσο και στο εσωτερικό μέτωπο (ακρίβεια) θα διαμορφώσουν και το χάρτη, αλλά και τις συνθήκες για να γίνει αποτίμηση το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Κι εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του καλοκαιριού, αλλά και του διαστήματος που είχαμε πει στον πρόλογο να το κρατήσετε στο μυαλό σας. Διότι, μετά την αποτίμηση που θα κάνει ο Πρωθυπουργός, θα ληφθούν αποφάσεις.