Κόσμος

Ισπανία: Σε κλοιό καύσωνα και πυρκαγιών

Πύρινα μέτωπα και υψηλές θερμοκρασίες "χτυπούν" την Ισπανία - Ορατές στην Ιβηρική οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Φωτιές και καύσωνα πλήττουν την Ισπανία.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη στα πύρινα μέτωπα των δασικών πυρκαγιών, και ο κόσμος αναζητά λίγη δροσιά με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν ρεκόρ.

Η Ισπανία οδεύει προς τις πιο καυτές θερμοκρασίες στις αρχές του καλοκαιριού εδώ και δεκαετίες, με προβλέψεις μεταξύ 40-42 βαθμών Κελσίου στη Σαραγόσα στα βορειοανατολικά και σε περιοχές της Ναβάρρας και της Λα Ριόχα στη βόρεια Ισπανία, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Πολλές περιοχές της Δυτικής Ευρώπης κατακλύζονται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, επιδεινώνοντας τους φόβους για την κλιματική αλλαγή.

Στη Σαραγόσα, στις 4 το απόγευμα η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 40,9 βαθμούς Κελσίου.

Οι ξηρές και θυελλώδεις συνθήκες προκάλεσαν πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές, με τη Ζαμόρα, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, να είναι μια από τις χειρότερες.

Σχεδόν 20.000 εκτάρια γης είχαν καεί στην οροσειρά Sierra de la Culebra και η φωτιά ήταν «ακόμη ενεργή», ανέφερε ένα tweet από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καστίλλης και του Λεόν, όπου βρίσκεται η Ζαμόρα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ανέφερε ότι 11 χωριά έχουν εκκενωθεί και περίπου 500 πυροσβέστες εργάζονται για να σβήσουν τις φλόγες. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες.

Στην Καταλονία, οι πυροσβέστες που προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο Μπαλντομάρ δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Σάββατο θα είναι «περίπλοκο» από «πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρό νότιο άνεμο».

Οι φλόγες μαίνονταν ψηλά στον αέρα στα περίχωρα του χωριού Caudiel, στο Castellon, στην ανατολική Ισπανία.

Οι πυροσβέστες, φορώντας μάσκες, γυαλιά και κράνη, προσπαθούσαν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο. Βοήθησαν να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, μερικοί από τους οποίους έπαιρναν μαζί με τα κατοικίδια σκυλιά και τα άλογά τους, καθώς καπνός “έπνιγε” το χωριό.

«Αυτό είναι απόδειξη της κλιματικής αλλαγής», είπε στο Reuters ο Μπερνάρντο Φούνες, 63 ετών, κάτοχος περιπτέρου και βιοκαλλιεργητής στη Σαραγόσα. «Είναι πολύ ανησυχητικό γιατί… είχαμε ήδη υψηλές 34, 35 βαθμούς τον Μάιο και τώρα τον Ιούνιο, είναι κάτι σαν 44 βαθμούς».