Ελλάδα

Ενέργεια: To πρώτο χωριό υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία είναι γεγονός

Ενέργεια: Το πρώτο μεγάλης κλίμακας "πείραμα" για την αστική χρήση του υδρογόνου μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή στη Δυτική Μακεδονία

Το πρώτο μεγάλης κλίμακας “πείραμα” για την αστική χρήση του υδρογόνου μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή στη Δυτική Μακεδονία. Ένα χωριό ή μια κωμόπολη που θα επιλέγει από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) θα μετατραπεί σε “χωριό υδρογόνου” προκειμένου να μελετηθούν σε πραγματικές συνθήκες τα δεδομένα της παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης του υδρογόνου για αστική κατανάλωση και ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, το σχέδιο συμβολίζει την αρχή της νέας εποχής του υδρογόνου το οποίο τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να διεισδύσει περαιτέρω στην ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο και τα συμβατικά υγρά καύσιμα. Το βασικό πλεονέκτημα του υδρογόνου είναι ότι η χρήση του δεν παράγει ρύπους παρά μόνο υδρατμούς, ενώ το μειονέκτημα επί του παρόντος είναι το υψηλό κόστος και οι δυσχέρειες στην παραγωγή και την μεταφορά.

Έτοιμο το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες είναι έτοιμο να νομοθετηθεί από τη Βουλή, που αναμένεται να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα, ποινές και συγκεκριμένες οδηγίες για τη θερμοκρασία των κλιματιστικών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, έχουν βάλει φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου παγκοσμίως, ο βασικός στόχος στην Ελλάδα είναι να μειώσει τη δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια, που το 2021 έφτασε χωρίς φόρους και τέλη, τα 800 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τον «κόφτη» στα κλιματιστικά, τη σύσταση δηλαδή να λειτουργούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τα κλείνουν για 10 λεπτά ανά 3 ώρες και να ανοίγουν τα παράθυρα, ενώ κλειστά θα μένουν όταν αποχωρούν από την εργασία τους.  Παράλληλα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. 

Αναλυτικά τα μέτρα εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

1. Μέτρα άμεσης απόδοσης σε τρεις άξονες

  • Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
  • Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, αλλά και μέσο – μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.
  • Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα μέτρα άμεσης απόδοσης που λαμβάνονται προβλέπουν μεταξύ άλλων, την ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Για την εφαρμογή των μέτρων, θα κατατεθεί  τροπολογία, με την οποία θα καθοριστούν διοικητικοί και τεχνικοί υπεύθυνοι για τις άμεσες και έκτακτες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να υλοποιούν τις σχετικές  δράσεις.