To «πράσινο φως» που άναψε το Eurogroup, την Πέμπτη από το Λουξεμβούργο, «βγάζοντας» την Ελλάδα από την ενισχυμένη εποπτεία και επαναφέροντάς την στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, δεν ήταν ούτε δεδομένη, ούτε προδιαγεγραμμένη ούτε κι εύκολη. Φέρνει δε και μια σειρά από αλλαγές, για τις οποίες εγκαίρως έχετε ενημερωθεί από το pagenews.gr.
«Κλείνει ο επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει τη διάσταση αυτής της Ελληνικής επιτυχίας.
Νέος κύκλος
Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή η κίνηση είναι άλλος ένα κρίκος στην ενίσχυση της …ευρωπαϊκής αλυσίδας δράσεων που έχει προτάξει. Μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του Δ.Ν.Τ., η απόφαση του Eurogroup, για λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας στις 20 Αυγούστου, συνιστά -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- μία σημαντική εθνική επιτυχία. Ο δε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας εμφανίζεται βέβαιος ότι «η Ελλάδα γύρισε σελίδα», εκτιμώντας ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Αλλάζουν οι επιλογές
Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά μπορεί να μην λένε πολλά σε Πολίτες που δοκιμάζονται από την ακρίβεια και το ράλι ακρίβειας. Όμως είναι απαραίτητα και πολύ σημαντικά και για την Κυβέρνηση, αλλά και για την Ευρώπη:
- Για την Κυβέρνηση: Ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, αυτή η κίνηση δείχνει να είναι συνεπής με την εικόνα που καταγράφεται για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. «Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών» σχολίασε ο Πρωθυπουργός.
- Για την Ευρώπη: ήδη με την απόφασή τους οι Υπουργοί Οικονομικών επισημαίνουν την «αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2010». Κι αυτό συνοδεύεται από ομοβροντία θετικών παρεμβάσεων και εκτιμήσεων. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe κάνει λόγο για «ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής Κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας, ένα ακόμη σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία και της συνεχιζόμενης προόδου που έχει σημειωθεί στην οικονομική πολιτική από το 2010, και ειδικότερα υπό την παρούσα ελληνική Κυβέρνηση». Ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Paolo Gentiloni, μίλησε για «ιστορική απόφαση και «ένα βήμα-κλειδί για την κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας», μετά από 12 χρόνια. Ενώ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM, Klaus Regling, σημείωσε: «Η σημαντική πρόοδος της χώρας αναδεικνύεται από την πρόσφατη αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης. Τα τελευταία τρία χρόνια, έγιναν 12 διαφορετικές αναβαθμίσεις από διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης. Πραγματικά, μεγάλη πρόοδος».
Η συγκυρία
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η χώρα, πέρα από την επιστροφή στην οδό της ευρωπαϊκής κανονικότητας και ομαλότητας, δείχνει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών, αλλά κυρίως των εταίρων της. Δεν αποτελεί πλέον το «μαύρο πρόβατο», ούτε της διπλωματίας, ούτε της Οικονομίας. Παράλληλα δε, οι Εθνικές πρωτοβουλίες αλλά και η ευρωπαϊκή κινητικότητα του Πρωθυπουργού στον τομέα της ενέργειας, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα είναι πιο προωθημένα, και σίγουρα, πολύ πιο γενναία (σε σχέση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας πάντα), και πιο έγκαιρα.
Τη θετική συγκυρία αυτή λοιπόν, πέρα από το πεδίο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και διπλωματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το pagenews.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ετοιμάσει ένα…fast track σχέδιο ευρωπαϊκών εξορμήσεων του Πρωθυπουργού, διάρκειας 15 ημερών.
Tην ερχόμενη Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι, με τον οποίον μοιράζονται πολλές κοινές απόψεις. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η ίδια συνάντηση είχε γίνει και πριν από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου. Και έχει αξία να το θυμηθούμε αυτό, καθώς το επόμενο διήμερο –μετά τη Ρώμη- θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τη μεθεπόμενη εβδομάδα (28-30 Ιουνίου) ο Πρωθυπουργός θα είναι στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί, όλα τα φώτα θα πέσουν προφανώς στο ζήτημα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά η ταυτόχρονη παρουσία Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί σημείο ζωηρού διπλωματικού ενδιαφέροντος και δεν αποκλείεται να καταστεί και πηγή…ειδήσεων.
Το ευρωπαϊκό ράλι του Πρωθυπουργού «κλείνει» στις 5 Ιουλίου με την ομιλία που θα κάνει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Μηνύματα
Αυτό το…μικρό ευρωπαϊκό ράλι, θα είναι μια παρένθεση στην εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό, τόσο με επισκέψεις σε περιοχές, όσο και με ανακοίνωση παρεμβάσεων για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, τη θωράκιση της οικονομίας από την ακρίβεια.
Τέλος, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, την Τρίτη, αναμένεται και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει εγρήγορση και θα δώσει κατεύθυνση για την επιτάχυνση υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, είτε νομοθετικά είτε με την υλοποίηση δεσμεύσεων.