Στον κίνδυνο «γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ανασφάλειας» στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας «κοινωνικής κρίσης» ως απόρροια της τρέχουσας πορείας της οικονομίας, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΕΒ.
Αναφερόμενος στην παρούσα συνθήκη της ελληνικής οικονομίας, «ο πληθωρισμός στη χώρα μας καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αποδίδοντας την κατάσταση αφενός στην «αδράνεια» και αφετέρου στην «εμμονική πολιτική» της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες, επέμεινε στο να θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόσκαιρο, παροδικό φαινόμενο, όπως αγνόησε και τους πάντες στο θέμα της ενεργειακής στρατηγικής» υποστήριξε και χαρακτήρισε ως «ανερμάτιστη» την ενεργειακή μετάβαση, κάνοντας λόγο για αντικατάσταση του ενός ορυκτού καυσίμου από ένα «άλλο ακόμη πιο ακριβό».
Στο πλαίσιο αυτό, «σήμερα θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου», όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «γιατί ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την επιπόλαιη διαχείριση στην εξωτερική πολιτική και από την εμμονική διαχείριση στην οικονομίας», μπορούν κατά τον ίδιο «να μετατραπούν σε υπαρξιακούς κινδύνους για τη χώρα».
Για την ακρίβεια
«Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι η χώρα χρειάζεται και οι καιροί απαιτούν» μια αλλαγή πολιτικής στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα άμεσο και ριζοσπαστικό σχέδιο ουσιαστικής ανάσχεσης της ακρίβειας».
Στα ενδεδειγμένα μέτρα κατά τον ίδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης εντάσσονται η «αναστολή, αν χρειαστεί, του Χρηματιστηρίου ενέργειας», όπως και η μείωση του ενεργειακού κόστους και η σταθερότητα στις τιμές. Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της «χρονικής μετάθεσης» της απολιγνιτοποίησης, αλλά και της αποκέντρωσης της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας με την προώθηση του μοντέλου του παραγωγού και καταναλωτή ενέργειας ταυτόχρονα. Ως «κρίσιμο ζήτημα» για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνιστά και η «στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», η καταπολέμηση της μεγάλης φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων.