Στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας προτίμησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για να εκκινήσει τη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία κλείνει για τη χώρα μας έναν δωδεκαετή κύκλο πόνου. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Ένας 12ετης κύκλος περιπέτειας για την Ελλάδα κλείνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Την εποχή μας αλλάζουν πάρα πολλά, το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Μέσα από την πανδημία γεννήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Χωρίς την πανδημία δεν θα είχε συμφωνήσει η Ευρώπη σε ένα όργανο κοινού δανεισμού που μας ωφέλησε, κι αυτή ήταν μια τομή από την πανδημία, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο πόλεμος πριν έναν χρόνο φαινόταν αδιανόητος. Πέρα από την τραγικότητα της καταστροφής μιας χώρας από τη βάρβαρη επίθεση, τεράστιες επιπτώσεις υπάρχουν και στην αγορά ενέργειας και το φάσμα επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε πια σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα βιώσουμε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό θα μας επηρεάσει όλους, επεσήμανε και πρόσθεσε πως παρά το ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος, είμαστε σε καλύτερο σημείο από άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κι επειδή το «Brand» Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, κάτι που έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα».
Για την επενδυτική βαθμίδα
Αισιόδοξος ότι το 2023 η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κάτι το οποίο έχει επισημάνει πολλές φορές και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.