Τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου για την αντιμετώπιση των πιέσεων που εκδηλώνονται στα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε η ΕΚΤ. Η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης, συγκεκριμένα, έδωσε εντολή στις αρμόδιες επιτροπές να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, το οποίο θα έχει ως στόχο την άμβλυνση των απρόσμενων πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων.
«Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται. Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις περιοχές.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που οφείλονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί εντολή για τη σταθερότητα των τιμών. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση.
Η έκτακτη συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12.00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τρεις ώρες. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε μετά το sell off της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του οποίου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σκαρφάλωσε άνω του 4% για πρώτη φορά από το 2014.
Τι συνέβη με το ελληνικό ομόλογο
Πάντως, οι σχετικές πληροφορίες προκάλεσαν εν μέρει «ανακούφιση», με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να περιορίζεται κατά 38 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,27%. Χθες είχε σκαρφαλώσει ακόμη και άνω του 4,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2017.