Την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου, θα συγκαλέσει ο ΠΟΥ την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για να εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για την πανδημία της Covid-19 και την πολιομυελίτιδα.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.500 «ύποπτα» καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες στις οποίες ο ιός είναι ενδημικός.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση.
«Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησε.Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.