Το Ίδρυμα Wikimedia, στο οποίο ανήκει η Wikipedia, κατέθεσε προσφυγή κατά απόφασης του δικαστηρίου της Μόσχας, με την οποία απαιτούσε την αφαίρεση πληροφοριών που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Ίδρυμα να υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τα γεγονότα του πολέμου.
Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο 5 εκατομμύρια ρούβλια (88.000 $) στο Ίδρυμα Wikimedia επειδή αρνήθηκε να αφαιρέσει αυτό που ονόμασε παραπληροφόρηση από άρθρα της ρωσικής Wikipedia για τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των «Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», «Εγκλήματα πολέμου κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και «Σφαγή στη Μπούκα».
“Αυτή η απόφαση συνεπάγεται ότι η καλή πηγή, επαληθευμένη γνώση στη Wikipedia που δεν συνάδει με τους λογαριασμούς της ρωσικής κυβέρνησης συνιστά παραπληροφόρηση”, δήλωσε ο Stephen LaPorte, Αναπληρωτής Γενικός Σύμβουλος στο Ίδρυμα Wikimedia.
Η Wikipedia, η οποία λέει ότι προσφέρει “το δεύτερο προσχέδιο της ιστορίας”, είναι μια από τις λίγες εναπομείνασες σημαντικές πηγές πληροφοριών ρωσικής γλώσσας που έχουν ελεγχθεί για τους Ρώσους μετά από μια καταστολή των μέσων ενημέρωσης στη Μόσχα.
“Η κυβέρνηση στοχεύει σε πληροφορίες που είναι ζωτικής σημασίας για τις ζωές των ανθρώπων σε μια περίοδο κρίσης”, δήλωσε ο LaPorte. «Προτρέπουμε το δικαστήριο να επανεξετάσει τα δικαιώματα όλων για πρόσβαση στη γνώση και ελεύθερη έκφραση».
Το δικαστήριο της Μόσχας υποστήριξε ότι αυτό που χαρακτήρισε ως παραπληροφόρηση στη Wikipedia αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια τάξη στη Ρωσία και ότι το Ίδρυμα, το οποίο έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, δραστηριοποιείται στη Ρωσία.
Το Ίδρυμα διώχθηκε βάσει νόμου σχετικά με την αποτυχία διαγραφής απαγορευμένων πληροφοριών. Η υπόθεση κινήθηκε από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor, η οποία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό στη Wikipedia.
Η προσφυγή της Wikipedia, η οποία κατατέθηκε στις 6 Ιουνίου με λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι η αφαίρεση πληροφοριών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει δικαιοδοσία στο Ίδρυμα Wikimedia, το οποίο ήταν παγκοσμίως διαθέσιμο σε περισσότερες από 300 γλώσσες.
Τα λήμματα της Wikipedia γράφονται και επεξεργάζονται από εθελοντές.
Οι αφηγήσεις του πολέμου, της μεγαλύτερης χερσαίας εισβολής της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποικίλλουν δραστικά — και έχουν πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με δημοσιογράφους τόσο στη Μόσχα, όσο και στη Δύση να κατηγορούνται συστηματικά για εσφαλμένη αναφορά του πολέμου.
Η Ουκρανία λέει ότι είναι θύμα μιας απρόκλητης αρπαγής εδαφών αυτοκρατορικού τύπου από τη Ρωσία και ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να ανακτήσει το έδαφος που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη Δύση περισσότερη βοήθεια για να πολεμήσει τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τις λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή», αλλά το μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποτροπή της δίωξης των ρωσόφωνων από την ανατολική Ουκρανία.
Ο Πούτιν λέει επίσης ότι η σύγκρουση είναι ένα σημείο καμπής στη ρωσική ιστορία: μια εξέγερση της Μόσχας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, όπως λέει, ταπείνωσαν τη Ρωσία από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και ώθησαν στη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της αρνούνται τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι Ρωσόφωνοι διώχθηκαν. Το Κίεβο λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βασανιστηρίων και βιασμών σε μέρη όπως η Μπούκα.
Η Ρωσία λέει ότι τα υποτιθέμενα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου αποτελούνται από προσεκτικά κατασκευασμένα πλαστά και ότι η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της έχουν διαδώσει παραπληροφόρηση για τις ρωσικές δυνάμεις.