Οι Γάλλοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, Κυριακή, για τον για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Οι έως τώρα σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν είτε πολιτική ισοδυναμία μεταξύ του Γάλλου επανεκλεγέντα φιλελεύθερου Προέδρου, είτε προβάδισμα του Μελανσόν, επικεφαλής μιας ευρείας συμμαχίας δυνάμεων της ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς. Όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η εκλογική αποχή θα κινηθεί σε πολύ υψηλά ποσοστά.
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι σε ποιο επίπεδο θα κινηθεί η αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες, δεδομένου μάλιστα ότι οι βουλευτικές εκλογές παρουσιάζουν μικρότερη θεσμική και πολιτική αξία από τις αντίστοιχες προεδρικές στο πλαίσιο του γαλλικού πολιτικού συστήματος.
Μάλιστα, η μειωμένη σημασία που αποδίδουν οι Γάλλοι εκλογείς στις βουλευτικές εκλογές αποτυπώνεται και σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά τους τελευταίους πέντε πρώτους γύρους των βουλευτικών εκλογών, το ποσοστό αποχής ήταν κατά μέσο όρο 37,9% έναντι 22,7% στις προεδρικές εκλογές και 55,5% στις ευρωεκλογές.
Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων του τελευταίου δεκαημέρου, αυτό το μέσο ποσοστό αποχής του 37,9% μπορεί κάλλιστα να ξεπεραστεί αυτή την Κυριακή.
Με τα δεδομένα αυτά, θα ήταν εξαιρετικά παράδοξο να παρατηρηθεί ένα ποσοστό συμμετοχής που θα έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το ποσοστό – ρεκόρ εκλογικής αποχής του 2016, όταν η εκλογική συμμετοχή κινήθηκε κάτω από το 50% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Οι εκλογολόγοι περιμένουν ακόμη πιο ισχυρή αποχή, η οποία, πιθανώς, θα αποτελέσει ένα νέο αρνητικό ρεκόρ για τη γαλλική πολιτική ζωή. Οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις για αυτήν την αναμενόμενη χαμηλή συμμετοχή ποικίλουν. Σύμφωνα με ορισμένους κοινωνιολόγους της ψήφου, το χαμηλό ποσοστό θα έπρεπε να αναζητηθεί στην μάλλον υποτονική εκστρατεία του Εμμανουέλ Μακρόν. Κατά μία αντιθετική ερμηνευτική, ο πολιτικός λόγος, που εκφέρεται από την αριστερά και τον Μελανσόν, γέμει αριστερόστροφου λαϊκισμού, ο οποίος απωθεί πολλούς ψηφοφόρους από την κάλπη και τις εκλογικές διαδικασίες.