Ο Νικόλαος Φαραντούρης Καθηγητής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας Πανεπιστημίου Πειραιώς μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου για μια σειρά θεμάτων όπως για την ενεργειακή κρίση και την επόμενη ημέρα καθώς και τι θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί στη χώρα μας αναφορικά με τα ενεργειακά και τα μέτρα στήριξης.
Νικόλαος Φαραντούρης στο pagenews.gr: Για την ενεργειακή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επόμενη ημέρα
“Υπάρχει μια διάσταση εσωτερική στην ενεργειακή κρίση υπάρχει και μια διάσταση εξωτερική. Υπάρχει μια διάσταση λειτουργίας της αγοράς ενεργειακού κόστους, στρεβλώσεων, αρρυθμιών και υπάρχει και μια διάσταση επάρκειας, ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Οι αυξητικές τάσεις στις τιμές ενέργειας υπάρχουν εδώ και πάρα πολλούς μήνες τουλάχιστον 1 χρόνο. Διαπιστώνουμε ότι εξωγενείς παράγοντες πυροδοτούν αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Στην Ευρώπη υπάρχει το πρόβλημα τουλάχιστον από το φθινόπωρο και βλέπουμε όλη την αξιακή αλυσίδα να παίρνει φωτιά από τα είδη πρώτης ανάγκης, την οικοδομή, το καλάθι της νοικοκυράς. Έρχεται ο πόλεμος πριν από 3 μήνες και νομίζω ότι παγιώνει ή οξύνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο, αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα και το βασικότερο κατά τη γνώμη μου και είναι αυτό που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πυροδοτεί πληθωριστικές τάσεις και κατά τη γνώμη μου είναι και βασικός κίνδυνος για την οικονομική και κοινωνική συνοχή, διότι δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για ενεργειακή φτώχεια, δεν μπορούμε επίσης να μιλάμε για τιμές οι οποίες είναι μη βιώσιμες πλέον για την οικονομία και για την κοινωνία. Η δεύτερη διάσταση είναι της επάρκειας και της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Υπάρχει αρκετή ενέργεια; Υπάρχουν εναλλακτικές οδοί; Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές και εν τέλει αρκούν οι εναλλακτικές οδοί ή οι εναλλακτικές πηγές; Μήπως πρέπει να αλλάξουμε και μοντέλο, μήπως πρέπει να οδηγηθούμε σε εναλλακτικό μείγμα; Κατά τη γνώμη μου είναι και το ζητούμενο σήμερα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φαραντούρης.
Νικόλαος Φαραντούρης στο pagenews.gr: Για το τι θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί στη χώρα μας αναφορικά με τα ενεργειακά
“Θα μπορούσε να είχε υιοθετηθεί από την αρχή της κρίσης ένα τρίπτυχο μέτρων και παρεβάσεων. Ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, ελεγκτικών. Από την αρχή για παράδειγμα η ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλές ελπίδες και προσδοκίες στις αποφάσεις των Βρυξελλών. Θα θυμάστε τον Έλληνα πρωθυπουργό να προσέρχεται στα Συμβούλια Κορυφής, όπως επίσης και τους υπουργούς τους Έλληνες στα Συμβούλια υπουργών λέγοντας ότι πρέπει και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση και μάλιστα με κάποιες προτάσεις οι οποίες εκείνη την περίοδο είχαν χαρακτηριστεί από εμένα ανέφικτες..” υπογράμμισε ο κ. Φαραντούρης.